MonPlaneta
Els factors ambientals causen 12 milions de morts cada any al món
  • CA

Segons un informe fet públic aquest dimecres per l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), cada any es produeixen dotze milions de morts arreu del món que es poden relacionar amb factors de risc ambientals. A la presentació de les conclusions de la investigació, feta aquest dimecres, el subdirector de l’OPAS, Jarbas Barbosa, va remarcar com aquests resultats posen de relleu una vegada més la relació entre el medi ambient i la salut de les persones i com hi influeixen, també les emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres contaminants, ja que tant la pol·lució com l’augment de les temperatures es relacionen amb un augment de les malalties respiratòries i cardiovasculars.

A més d’això, és clar, hi ha altres factors causats o agreujats pel canvi climàtic, com ara les sequeres o els grans incendis forestals, que han posat en perill els mitjans de vida i la seguretat alimentària a molts indrets del món i l’informe de l’OPS fa un èmfasi especial, com és lògic, al continent americà. Tot i això, la Xina o Europa, sense anar més lluny, també han viscut grans inundacions i incendis, fruit d’unes condicions meteorològiques extremes que s’espera que cada vegada sguin més habituals. Tot i que a Europa, de moment, els governs tenen prou fortalesa com per reparar els desperfectes i tornar les persones a la seva vida normal, en la mesura del possible, en poc temps, a altres indrets no hi ha aquesta capacitat i els desastres d’aquest tipus desplacen la població de les seves llars.

Jarbas Barbosa, president de l'OPS, en una imatge d'arxiu
Jarbas Barbosa, president de l’OPS, en una imatge d’arxiu

A més, l’OPS destaca com aquests moviments poblacionals, especialment a Amèrica del Sud, acaben fent que s’ocupin espais naturals, no només malmetent els ecosistemes sinó, també, provocant un augment de les malalties transmeses per mosquits, com ara el dengue o el Chagas. Per tot plegat, Barbosa va cridar els governs del món a aprofitar la cimera climàtica COP26 per prendre, d’una vegada, mesures serioses de reducció d’emissions que alenteixin l’empitjorament del canvi climàtic i, si es pot, n’evitin els efectes més devastadors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa