MonPlaneta
Un estudi troba diversos químics nocius en embarassades de Barcelona
  • CA

Un estudi elaborat en 19 dones embarassades de Barcelona ha trobat 42 compostos químics d’origen antropogènic i que poden ser nocius als seus organismes. Entre ells hi ha pesticides, nicotina o benzodecini, un component present en alguns dels desinfectants comercials més venuts durant la pandèmia.

Aquest treball, liderat per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis d’Aigua (IDAEA-CSIC) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) s’ampliarà a una mostra de 1.100 dones barcelonines embarassades per trobar la possible relació entre aquests contaminants i el desenvolupament de malalties o canvis metabòlics en les mares i els fills. A la investigació primerenca sobre una mostra petita es van analitzar mostres de sang i placenta. S’hi can trobar pesticides, repel·lents d’insectes, derivats de cosmètics i compostos industrials. En el 60% dels casos, a més, tot i que les embarassades no fumaven i tenien hàbits saludables, es va trobar nicotina i compostos derivats. Això implica l’existència d’una exposició passiva al tabac detectable.

Cedit
Cedit

Segons l’investigador de l’IDAEA-CSIC Pablo Gago Ferrero, aquests resultats no indiquen que els nivells trobats siguin un risc per a la salut però sí que han de “crear una major consciència sobre els compostos als quals estem exposats en el dia a dia”. En aquest sentit, urgeix a reduir els riscos de contracció interna d’aquestes substàncies. Aquesta preocupació s’accentua en el cas dels ftalats, uns químics presents a molts plàstics que han estat vinculats a malalties endocrines.

Després d’aquesta recerca inicial, la versió ampliada de l’estudi vol arribar a més d’un miler de dones per extreure conclusions sobre “quins efectes poden tenir per als nounats l’exposició a aquests compostos químics”, resumeix Gago Ferrero. La intenció és prevenir futures malalties. “Sabem que els contaminants estan presents en embarassades, ens falta esbrinar quin és el seu impacte”, apunta l’investigador. Amb tot, el treball inicial també ha servit perquè els científics resolguin que una anàlisi dels contaminants en aigües residuals pot donar una aproximació correcta dels nivells de químics en la població de la mateixa zona. Davant les complicacions logístiques i econòmiques d’estudiar els compostos que s’acumulen en la població, els residus trobats en depuradores són una eina útil. Així, “aquesta metodologia podria aplicar-se com un sistema d’alerta primerenca que pogués evitar amenaces químiques”, conclou Gago Ferrero.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa