MonPlaneta
Europa proposa endurir la legislació contra els delictes ambientals
  • CA

La Comissió Europea ha decidit adoptar aquest dimecres la proposta d’una nova directiva que endureixi la legislació contra els delices ambientals. Aquest compromís, fonamental pel Pacte Verd Europeu, serà enviat al Parlament i al Consell per als seus debat i aprovació. La proposta defineix nous delictes, marca mínims per a les sancions i reforça la cooperació policial, obligant els estats membres a donar suport i assistència als denunciants.

Abocament il·legal de purins | Agents Rurals
Abocament il·legal de purins | Agents Rurals

Tot plegat vol protegir la natura, els recursos naturals, la salut pública i el benestar. Així, els nous delictes afectaran el comerç de fusta, el reciclatge de vaixells o l’extracció d’aigües. A més, s’aclarirà la definició vigent de delicte ambiental. També es vol establir un mínim denominador comú per a les sancions: penes de presó mínimes de fins a 10 anys per a delictes que causin o puguin causar morts o lesions greus, per exemple, a més d’obligar a la recuperació de la natura, l’exclusió d’accés a finançament públic o la retirada de permisos administratius.

Més enllà d’això, també es volen fer més eficaços els procediments i les investigacions. Per això la proposta preveu suport a inspectors, policia, fiscals i jutges en formació, investigació, coordinació i cooperació. També demana que cada estat tingui una estratègia nacional en aquest sentit. A més, la proposta també afecta la investigació i enjudiciament transfronterers, agilitzant i encoratjant la col·laboració entre les forces dels països membres i fomentant la cooperació internacional fora de la UE.

Frans Timmermans | Wikimedia Commons
Frans Timmermans | Wikimedia Commons

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat que “la destrucció intencionada del medi natural amenaça la nostra supervivència com a humanitat. Permetre que els infractors actuïn impunement soscava els nostres esforços col·lectius per protegir la natura i la diversitat, lluitar contra la crisi climàtica, reduir la contaminació i eliminar els residus. Cal que les violacions greus s’enfrontin a una resposta seriosa, i la proposta que presentem avui prepara el terreny perquè hi pugui ser”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa