La calor que genera un petit centre de dades, els ordinadors que es fan servir per al processament de la informació d’organitzacions i empreses, és suficient per a climatitzar una piscina. Això és el que ha fet, tal com explica la cadena britànica BBC, una instal·lació de titularitat pública situada a Exmouth (Anglaterra), que s’ha aliat amb una ‘start-up’ anomenada Deep Green. D’aquesta manera, uns aconsegueixen tenir l’aigua calenta mentre els altres mantenen refrigerat el seu centre de dades.
La calor del centre de dades és suficient el 60% del temps
Els computadors són envoltats d’oli, que captura la calor que emeten i la transmet a la piscina, que el 60% del temps pot mantenir-se a 30ºC fent servir només aquesta font d’energia. D’aquesta manera, el centre on es troba la piscina s’estalvia milers de lliures en calefacció, ja que Deep Green ofereix el centre de dades ‘de franc’, comptant només amb la reducció de costos de no haver-lo de refrigerar activament. No només això, sinó que l’empresa pagarà a les instal·lacions el cost de l’electricitat de l’ordinador.

Un projecte per desenvolupar ‘calderes digitals’
L’empresa Deep Green cobra al seus clients per fer servir la seva capacitat de computació per a algoritmes d’intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic. A més, però, ha estat cinc anys desenvolupant un sistema per convertir els seus centres de dades en ‘calderes digitals’ i, ara que s’ha posat en marxa la primera prova, ja s’hi han apuntat set piscines més de diversos indrets d’Anglaterra. Amb el preu de l’energia en nivells molt alts, aquest projecte no només és una gran manera de fer-ne un ús més eficient sinó, també, d’estalviar moltíssims diners.
Un benefici per a les persones i també per a les empreses
Actualment, de fet, els centres de dades més grossos necessiten quantitats enormes tant d’aigua com d’energia per mantenir-se refrigerats i, de fet, n’hi ha que s’instal·len directament sota l’aigua o a l’interior de coves a indrets molt freds del món, tot un problema per a les empreses que en són propietàries. Amb projectes com aquest o alguns de semblants que es duen a terme a Dinamarca i Suècia, en aquest as per a proveïr d’aigua calenta sanitària milers de llars, es pot aconseguir que tant les empreses com les institucions públiques o les persones puguin aprofitar tot aquest gran volum de calor residual.