MonPlaneta
Troben com aprofitar al màxim la llum solar en instal·lacions agrovoltaiques

Determinar quin espectre de la llum solar és més eficient per a les plantes i quin per a la producció d’energia és la clau per aprofitar-la al màxim a les instal·lacions agrovoltaiques. Aquest ha estat, precisament, l’objectiu d’un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Califòrnia – Davis, als Estats Units, els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Earth’s Future’, de la Unió Geofísica Americana.

Produir energia i mantenir l’activitat agrícola alhora

Un dels grans debats dels darrers temps, especialment a Catalunya, és el que enfronta els defensors de la instal·lació d’energies renovables allà on es pugui i els qui, per contra, creuen que cal protegir els entorns naturals i els camps de conreu on, al cap i a la fi, s’hi duu a terme una activitat essencial com és la producció de menjar.

L'agrosolar consisteix a col·locar plaques sobre els conreus per aprofitar al màxim l'espai disponible per a conreus i generació energètica | UC Davies
L’agrosolar consisteix a col·locar plaques sobre els conreus per aprofitar al màxim l’espai disponible per a conreus i generació energètica | UC Davies

L’agrovoltaica és, en aquest sentit, una opció que permet fer totes dues coses alhora, permetent que els conreus creixin sota l’ombra de les plaques solars, on necessitaran menys aigua i les temperatures seran menors, contrarrestant part dels efectes del canvi climàtic.

Un espectre diferent de la llum per a cada objectiu

Com fer que l’energia del Sol s’aprofiti al màxim per a totes dues coses, doncs, ha estat l’objectiu d’aquest estudi. Les conclusions són força clares: la part vermella de l’espectre és més eficient per a fer créixer les plantes mentre que l’espectre blau és millor per a la generació d’energia solar.

Les proves amb filtres de llum han donat resultats molt interessants | UC Davis
Les proves amb filtres de llum han donat resultats molt interessants | UC Davis

Els investigadors van arribar a aquests resultats gràcies a un model de fotosíntesi i transpiració que tenia en compte diverses longituds d’ona de llum, reproduint la resposta de plantes com l’enciam, les alfabregueres o les maduixeres. Segons l’anàlisi de la sensitivitat d’aquestes espècies, la part vermella de l’espectre és la que fan servir millor a l’hora de fer la fotosíntesi.

Un resultat importantíssim pel desenvolupament de noves tecnologies

Un coneixement que pot resultar molt útil a l’hora de dissenyar formes d’aprofitament de la llum i l’energia del sol per a totes dues coses alhora. Així, per exemple, es podrien desenvolupar plaques solars que aprofitessin la llum blava per a generar electricitat i deixessin passar la vermella per fer créixer els conreus. Així doncs, aquest descobriment hauria de guiar el desenvolupament de les tecnologies agrovoltaiques del futur i posar fi a un dels grans debats sobre la sostenibilitat.

Més notícies
Les plaques solars són una opció de generació renovables cada cop més atractiva

La refutació de 5 falsos mites mostra els avantatges de l’energia solar

L'encariment de l'electricitat la situa com una alternativa molt eficient i econòmica
:  - Mobile
Segons afirmen els investigadors, el seu nou sistema pot trencar el límit d'eficiència teòrica de les plaques solars fins arribar al límit termodinàmic, és a dir, el límit absolut de conversió d'energia

Una millora en les plaques solars trenca tots els rècords d’eficiència

Per si això fos poc, podria funcionar 24 hores al dia
:  - Mobile
La tecnologia es basa en el mateix principi que les ulleres de visió nocturna | UNSW Sydney

Un gran avenç facilita la captació d’energia solar a la nit

Una millora en la captura d'energia termal pot augmentar enormement la generació renovable d'electricitat
:  - Mobile
Les energies solar i eòlica han evitat que la inflació a la Unió Europea fos encara més salvatge

La Unió Europea bat el seu rècord de producció solar i eòlica

La crisi del gas rus ha empès aquestes renovables fins el 24% del 'mix' elèctric
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa