MonPlaneta
Troben com aprofitar al màxim la llum solar en instal·lacions agrovoltaiques
  • CA

Determinar quin espectre de la llum solar és més eficient per a les plantes i quin per a la producció d’energia és la clau per aprofitar-la al màxim a les instal·lacions agrovoltaiques. Aquest ha estat, precisament, l’objectiu d’un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Califòrnia – Davis, als Estats Units, els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Earth’s Future’, de la Unió Geofísica Americana.

Produir energia i mantenir l’activitat agrícola alhora

Un dels grans debats dels darrers temps, especialment a Catalunya, és el que enfronta els defensors de la instal·lació d’energies renovables allà on es pugui i els qui, per contra, creuen que cal protegir els entorns naturals i els camps de conreu on, al cap i a la fi, s’hi duu a terme una activitat essencial com és la producció de menjar.

L'agrosolar consisteix a col·locar plaques sobre els conreus per aprofitar al màxim l'espai disponible per a conreus i generació energètica | UC Davies
L’agrosolar consisteix a col·locar plaques sobre els conreus per aprofitar al màxim l’espai disponible per a conreus i generació energètica | UC Davies

L’agrovoltaica és, en aquest sentit, una opció que permet fer totes dues coses alhora, permetent que els conreus creixin sota l’ombra de les plaques solars, on necessitaran menys aigua i les temperatures seran menors, contrarrestant part dels efectes del canvi climàtic.

Un espectre diferent de la llum per a cada objectiu

Com fer que l’energia del Sol s’aprofiti al màxim per a totes dues coses, doncs, ha estat l’objectiu d’aquest estudi. Les conclusions són força clares: la part vermella de l’espectre és més eficient per a fer créixer les plantes mentre que l’espectre blau és millor per a la generació d’energia solar.

Les proves amb filtres de llum han donat resultats molt interessants | UC Davis
Les proves amb filtres de llum han donat resultats molt interessants | UC Davis

Els investigadors van arribar a aquests resultats gràcies a un model de fotosíntesi i transpiració que tenia en compte diverses longituds d’ona de llum, reproduint la resposta de plantes com l’enciam, les alfabregueres o les maduixeres. Segons l’anàlisi de la sensitivitat d’aquestes espècies, la part vermella de l’espectre és la que fan servir millor a l’hora de fer la fotosíntesi.

Un resultat importantíssim pel desenvolupament de noves tecnologies

Un coneixement que pot resultar molt útil a l’hora de dissenyar formes d’aprofitament de la llum i l’energia del sol per a totes dues coses alhora. Així, per exemple, es podrien desenvolupar plaques solars que aprofitessin la llum blava per a generar electricitat i deixessin passar la vermella per fer créixer els conreus. Així doncs, aquest descobriment hauria de guiar el desenvolupament de les tecnologies agrovoltaiques del futur i posar fi a un dels grans debats sobre la sostenibilitat.

Més notícies
Les plaques solars són una opció de generació renovables cada cop més atractiva
La refutació de 5 falsos mites mostra els avantatges de l’energia solar
L'encariment de l'electricitat la situa com una alternativa molt eficient i econòmica
Segons afirmen els investigadors, el seu nou sistema pot trencar el límit d'eficiència teòrica de les plaques solars fins arribar al límit termodinàmic, és a dir, el límit absolut de conversió d'energia
Una millora en les plaques solars trenca tots els rècords d’eficiència
Per si això fos poc, podria funcionar 24 hores al dia
La tecnologia es basa en el mateix principi que les ulleres de visió nocturna | UNSW Sydney
Un gran avenç facilita la captació d’energia solar a la nit
Una millora en la captura d'energia termal pot augmentar enormement la generació renovable d'electricitat
Les energies solar i eòlica han evitat que la inflació a la Unió Europea fos encara més salvatge
La Unió Europea bat el seu rècord de producció solar i eòlica
La crisi del gas rus ha empès aquestes renovables fins el 24% del 'mix' elèctric

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa