MonPlaneta
Creen un ‘biofilm’ que pot convertir l’energia de la suor en electricitat
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Massachusetts – Amherst, als Estats Units, ha creat un ‘biofilm’ capaç de convertir l’energia de la nostra suor en electricitat. Aquest avenç, anunciat en un article publicat a ‘Nature Communications’, podria revolucionar l’electrònica portàtil, ja que podria alimentar des de sensors mèdics fins a productes d’electrònica personal. Aquesta energia, és clar, és totalment verda, i aprofita la calor residual del nostre cos, la que fa que, quan la suor s’evapora, ens refresqui.

Uns bacteris que generen electricitat

El biofilm en qüestió és una capa molt prima de cèl·lules bacterianes, del gruix d’un full de paper, que produeix de manera natural una versió modificada de l’organisme Geobacter sulfurreducens, conegut per generar electricitat i que ha estat emprat en les anomenades “bateries microbianes” per alimentar aparells elèctrics.

Les bateries d’aquest tipus, però, necessiten que els bacteris estiguin cuidats i alimentats. La diferència amb aquest ‘biofilm’, justament, és que pot donar tanta energia o més que els aparells creats fins ara però que, com que no està viu, pot funcionar de manera contínua sense aquest manteniment. Això el fa molt més eficient, simplificant el procés de generació d’electricitat i ampliant el rang d’aplicacions possibles.

En aquesta prova, un biofilm dóna electricitat a una pantalla LCD | Universitat de Massachusetts - Amherst
En aquesta prova, un biofilm dóna electricitat a una pantalla LCD | Universitat de Massachusetts – Amherst

Alimentar aparells amb un pegat a la pell

Així, aquest ‘biofilm’ es pot instal·lar sobre la pell i convertir l’energia de l’evaporació per alimentar petits aparells electrònics que, fins ara, havien de recarregar-se o bé substituir les bateries que, a més, poden ser pesants i incòmodes. Amb aquest biofilm, es podria generar energia de manera contínua i es podria dur com un simple pegat a la pell, solucionant tots aquests problemes.

El secret de tot plegat és fer créixer els G. sulfurreducens en colònies que formen aquests films, on cada organisme es connecta amb els altres fent servir uns nanocables naturals. Els films es poden collir i fer servir un làser per gravar-hi petits circuits i després posar-los entre electrodes i tancar-los en un polímer tou que es pot enganxar a la pell. Un cop fet, comença a generar electricitat.

El proper pas, expliquen els investigadors, és mirar d’augmentar la mida d’aquests films per alimentar aparells cada vegada més sofisticats, amb la vista posada a donar electricita a sistemes electrònics sencers i no només a aparells sols.

Més notícies
Els microrobots són una tecnologia en auge i amb cada vegada més aplicacions
Dissenyen un exèrcit de microrobots per rentar-nos les dents
Aquest avenç sorprenent podria ajudar especialment les persones que tenen dificultats per fer-ho soles
María Fernanda Cerdá | Universitat de la República
La investigadora que mira de generar electricitat amb flors i fruites
La prestigiosa revista 'Nature' ha dedicat un espai a María Fernanda Cerdá, que treballa en l'elaboració de plaques solars a partir de plantes autòctones
Proves amb un biosensor imprès | Universitat de Duke
Circuits impresos reciclables, una possible revolució contra les deixalles electròniques
Un equip d'enginyers aconsegueix crear un transistor de tinta basada en el carboni i que es pot reutilitzar, un pas molt important de cara al futur
Descobert el funcionament de l’enzim que emmagatzema l’energia del cos humà
L’investigador Javier Iglesias i científics de les universitats d’Oxford, Southampton, Barcelona i ICREA han observat el seu interior

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa