MonPlaneta
L’escalfament global pot fer inhabitable gran part de la Terra

L’escalfament global, si continua al ritme actual, pot fer que una part molt important de la Terra sigui pràcticament inhabitable aquest mateix segle, una part on, a més, hi viurien uns 3.700 milions de persones. Aquesta és la conclusió d’un nou estudi publicat a ‘Nature Sustainability’ que adverteix de les conseqüències que pot tenir continuar amb la tendència actual pel que fa les emissions: d’aquí poques dècades, una part important dels humans podrien acabar vivint en regions que no tenen les condicions que necessitem per a prosperar.

Un panorama terrible a finals de segle

El treball avalua quin serà l’impacte en les persones si el món continua escalfant-se al ritme actual i, a finals de segle, les temperatures mitjanes són 2,7ºC superiors als nivells preindustrials. Tenint en compte tant això com el creixement de la població, els investigadors conclouen que el 2030 hi haurà uns 2.000 milions de persones fora del ‘nínxol climàtic’ ideal per als humans i que, el 2090, arribaran a 3.700 milions. Això, doncs, voldria dir que a finals d’aquest segle una tercera part de la humanitat estaria sotmesa a unes condicions climàtiques que no són, ni de lluny, les ideals per a la vida.

Gràcies a les tècniques presentades per la UB es podrà seguir l'impacte de l'estrès per sequera a les plantes de manera ràpida, fàcil i barata
A més de la calor, la sequera pot limitar la disponibilitat d’aliment a gran part del món

Migracions enormes i possibles conflictes

Tot plegat suposaria un gran canvi en l’habitabilitat de la superfície de la Terra i, com a conseqüència, podria produir-se una gran reorganització en aquest sentit, amb migracions enormes i els conflictes que això podria provocar. El fet, però, és que actualment només un 1% de la humanitat viu exposada a temperatures extremadament altes, ja hi ha 600 milions de persones que viuen per sobre del ‘nínxol climàtic’, és a dir, amb temperatures mitjanes d’entre 13ºC i 27ºC.

Si la Terra s’escalfa 2,7ºC, l’Índia, el Pakistan, Indonèsia, les Filipines i Nigèria serien els cinc països amb més població exposada a nivells perillosos de calor, una llista a què també s’afegirien les poblacions senceres de Burkina Faso i Mali i també les de moltes illes que, a més, ja estan amenaçades per la pujada del nivell del mar.

La calor a la capital de l'Índia, Nova Delhi, està posant molta pressió sobre el subministrament d'electricitat | Juha Uitto / Flickr
La calor es pot tornar insuportable a gran part del món i fer-lo gairebé inhabitable | Juha Uitto / Flickr

Si la Terra s’escalfés 3,6ºC o 4,4ºC, a més, com afirmen les prediccions més pessimistes, la quantitat de persones que viurien en zones massa càlides suposarien la meitat de la població mundial, cosa que el mateix treball considera “un risc existencial” per a la humanitat, no només pels efectes de la calor sinó també pel descens de la productivitat agrícola i la propagació de mallaties.

Cal prendre mesures immediatament

Així doncs, i tal com fa temps que adverteixen els científics, és imperatiu frenar la nostra contribució a l’escalfament global, reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle abans que la situació no sigui massa greu i irreversible. El temps s’està acabant i les conseqüències de la inacció, com mostra aquest estudi, poden ser terribles.

Més notícies
Aquest estiu l'Orient Mitjà ha patit temperatures extremadament elevades | NASA
L’Orient Mitjà podria ser inhabitable a finals de segle
Algunes zones del Golf Pèrsic superen ocasionalment el límit de la resiliència humana i ho faran cada cop més
La calor serà un problema cada vegada més gran si no es prenen mesures immediatament | Piqsels
Els humans podríem ser molt menys resistents a la calor del que pensàvem
El descobriment obre la possibilitat que les grans mortaldats pel canvi climàtic comencin molt abans del que s'esperava
L’augment de les temperatures incrementarà el risc de conflictes armats arreu del món
El canvi climàtic ja ha influït en l'esclat de guerres durant el darrer segle i s'espera que els seus efectes es facin notar encara més en el futur
Refugiats sirians | John Stanmeyer
El Banc Mundial adverteix que el canvi climàtic pot crear 216 milions de refugiats en 30 anys
La pujada del nivell del mar, les sequeres i les males collites poden causar grans problemes a les zones urbanes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa