L’escalfament global, si continua al ritme actual, pot fer que una part molt important de la Terra sigui pràcticament inhabitable aquest mateix segle, una part on, a més, hi viurien uns 3.700 milions de persones. Aquesta és la conclusió d’un nou estudi publicat a ‘Nature Sustainability’ que adverteix de les conseqüències que pot tenir continuar amb la tendència actual pel que fa les emissions: d’aquí poques dècades, una part important dels humans podrien acabar vivint en regions que no tenen les condicions que necessitem per a prosperar.
Un panorama terrible a finals de segle
El treball avalua quin serà l’impacte en les persones si el món continua escalfant-se al ritme actual i, a finals de segle, les temperatures mitjanes són 2,7ºC superiors als nivells preindustrials. Tenint en compte tant això com el creixement de la població, els investigadors conclouen que el 2030 hi haurà uns 2.000 milions de persones fora del ‘nínxol climàtic’ ideal per als humans i que, el 2090, arribaran a 3.700 milions. Això, doncs, voldria dir que a finals d’aquest segle una tercera part de la humanitat estaria sotmesa a unes condicions climàtiques que no són, ni de lluny, les ideals per a la vida.

Migracions enormes i possibles conflictes
Tot plegat suposaria un gran canvi en l’habitabilitat de la superfície de la Terra i, com a conseqüència, podria produir-se una gran reorganització en aquest sentit, amb migracions enormes i els conflictes que això podria provocar. El fet, però, és que actualment només un 1% de la humanitat viu exposada a temperatures extremadament altes, ja hi ha 600 milions de persones que viuen per sobre del ‘nínxol climàtic’, és a dir, amb temperatures mitjanes d’entre 13ºC i 27ºC.
Si la Terra s’escalfa 2,7ºC, l’Índia, el Pakistan, Indonèsia, les Filipines i Nigèria serien els cinc països amb més població exposada a nivells perillosos de calor, una llista a què també s’afegirien les poblacions senceres de Burkina Faso i Mali i també les de moltes illes que, a més, ja estan amenaçades per la pujada del nivell del mar.

Si la Terra s’escalfés 3,6ºC o 4,4ºC, a més, com afirmen les prediccions més pessimistes, la quantitat de persones que viurien en zones massa càlides suposarien la meitat de la població mundial, cosa que el mateix treball considera “un risc existencial” per a la humanitat, no només pels efectes de la calor sinó també pel descens de la productivitat agrícola i la propagació de mallaties.
Cal prendre mesures immediatament
Així doncs, i tal com fa temps que adverteixen els científics, és imperatiu frenar la nostra contribució a l’escalfament global, reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle abans que la situació no sigui massa greu i irreversible. El temps s’està acabant i les conseqüències de la inacció, com mostra aquest estudi, poden ser terribles.