MonPlaneta
L’augment de les temperatures incrementarà el risc de conflictes armats arreu del món
  • CA
El riu Olifants del Parc Nacional Kruger (Sud-àfrica) durant un episodi de sequera | Fabien Rouire (CC)

La intensificació dels efectes de l’escalfament global en el futur farà augmentar el risc que esclatin conflictes armats entre països, segons un estudi elaborat per experts de la Universitat de Stanford (Estats Units) els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Nature’. Ajuntant les visions que oferien diversos camps del coneixement, el treball calcula que entre el 3 i el 20% del risc de l’esclat d’una guerra durant el darrer segle estava directament influenciat pel clima i que, a mesura que el canvi climàtic avanci, aquesta influència augmentarà enormement.

Tot i que aquest perill ja feia temps que es tenia en compte i havia estat objecte de diversos estudis, probablement és el primer cop que els càlculs es fan amb tanta precisió i tenint en compte diversos escenaris. Si les temperatures globals augmenten 4ºC, el destí que ens espera si no reduim substancialment les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle, la influència del clima en els conflictes es multiplicarà per cinc, arribant a augmentar el risc que es produeixi un esclat de violència en un 26%. Si les temperatures “només” augmenten 2ºC, és a dir, si els països compleixen els objectius de l’Acord de París, la influència del clima en els conflictes es duplicaria, arribant a un 13%.

Miners, entre els quals nens, a la República Democràtica del Congo | Flickr

Tot i que expressat en percentatges pot sonar estrany, donar la importància adequada a la influència del clima en la seguretat no només és important per entendre els costos socials que pot tenir l’escalfament global sinó també per prioritzar la manera com hi responem, incloent l’ajuda i la cooperació internacional. Els fenòmens meteorològics extrems i els desatres naturals associats al canvi climàtic poden impactar molt negativament en l’economia i en la disponibilitat d’aliment, fent augmentar les diferències socials que, juntament amb altres factors de risc, poden produir esclats de violència. Per tant, conèixer si els canvis en el clima tenen més o menys influència en els conflictes és crucial per poder prendre decisions informades en el futur i reduir el seu impacte.

Atemptat terrorista en una mesquita | @AAhronheim

Els investigadors no estaven d’acord, precisament, en si el clima tenia una importància tan gran a l’hora de provocar conflictes i, per tal de resoldre-ho, es van realitzar entrevistes i debats entre politòlegs, ambientòlegs, economistes i experts d’altres camps que havien arribat a conclusions diferents. Tot i que, en general, estan d’acord que el clima ha jugat un paper en l’esclat de conflictes durant les darreres dècades, també remarquen que hi ha altres factors que tenen una importància molt més gran. Tot i això, aquests altres factors, com el desenvolupament socioeconòmic, la disponibilitat d’aliments o les diferències socials, també poden tenir al canvi climàtic al darrere, amb unes disrupcions de l’ordre, sovint fràgil, de molts països. Predir com afectarà el canvi climàtic a cada regió del món i quines conseqüències pot tenir en la estabilitat política és complicat, però tenir-lo en compte a l’hora de fer anàlisis i de donar ajut a alguns països pot tenir una influència decisiva en com sigui el seu futur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa