MonPlaneta
El Banc Mundial adverteix que el canvi climàtic pot crear 216 milions de refugiats en 30 anys

Si no es prenen les mesures necessàries per aturar el canvi climàtic i per adaptar-nos als efectes que a hores d’ara ja són inevitables, el número de persones desplaçades de les seves llars per aquesta raó podrien arribar als 216 milions el 2050. Aquesta és la conclusió principal de l’informe Groundswell 2.0, elaborat pel Banc Mundial, que posa una xifra concreta al problema dels “refugiats climàtics” de què, els darrers anys, s’ha anat parlant cada vegada més.

El document és el resultat d’un càlcul dels impactes del canvi climàtic en sis regions mundials, especialment pel que fa a la pujada del nivell del mar, la reducció de la disponibilitat d’aigua i la fam causada per les males collites. Així, Groundswell 2.0 ha identificat punts calents de migració climàtica que podrien aparèixer ja al 2030 i anar-se fent cada cop més importants. Les regions més pobres del món seran, com és massa habitual, les més afectades: l’Àfrica subsahariana podria ser l’origen de 86 milions de desplaçats, mentre el nord del continent podria afegir-ne 19 milions més. Pel que fa a l’Àsia, els refugiats sumarien gairebé 90 milions més, 40 de la regió sud i 49 milions de l’est i la zona del Pacífic. Tot això, a més, sense tenir en compte els refugiats climàtics que podria haver-hi als països rics, a l’Orient Mitjà i als arxipèlags.

La sequera està afectant dramàticament el sud de Madagascar | Tsiory Andriantsoarana / Programa Mundial d'Aliments
La sequera està afectant dramàticament el sud de Madagascar | Tsiory Andriantsoarana / Programa Mundial d’Aliments

Tot plegat, és clar, suposaria un problema tant per a les zones emissores de migrants com per a les receptores, i el moviment de volums tan grans de persones, especialment a les ciutats, podria provocar nous conflictes fins al punt de posar en perill els avenços de les polítiques de desenvolupament. Aquest podria ser un caldo de cultiu perfecte per a esclats de violència però també per a crisis econòmiques i sanitàries. Així, l’informe conclou que aquestes xifres haurien de ser una alerta urgent perquè els governs de tot el món actuïn de manera immediata per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i redueixin les desigualtats. Això, creuen, podria reduir el número de refugiats climàtics en un 80%, fins a “només” 44 milions de persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa