Les temperatures d’aquest estiu han estat excepcionalment altes a moltíssimes parts del món, batent diversos rècords. El futur, però, podria ser pitjor, i és que segons alguns experts consultats per la cadena nord-americana CNN, a finals de segle l’Orient Mitjà podria ser massa càlid per a la vida humana, superant cada vegada més el límit de la nostra resiliència.
Molt més que el que marca el termòmetre
La temperatura no és l’únic valor que cal tenir en compte a l’hora de saber com aguantarà la calor la seva població. La combinació amb els nivells d’humitat també és molt important, ja que fa que refredar el cos resulti molt més difícil perquè no podem transferir la calor a l’aire en forma de suor. La mesura de la calor i la humitat combinades és el que s’anomena “temperatura de bulb humit” i, pel que va descobrir fa poc un estudi, la nostra tolerància és més baixa del que pensàvem fins ara.

Quan ja no podem ni suar
La temperatura de bulb humit és la més baixa a què pot arribar el nostre cos a través del refredament per evaporació, i en un lloc com l’Orient Mitjà, que de per sí ja és molt càlid i que sovint és humit, l’escalfament global pot dur les condicions al punt on la vida humana comença a córrer perill. De fet, el golf Pèrsic és un dels pocs indrets del món on s’ha superat la tolerància humana pel que fa a la temperatura de bulb humit, que se situa en 35ºC, i des del 2005 s’hi ha arribat nou vegades.
A aquesta temperatura, el cos ja no és capaç de refrigerar-se prou com per mantenir le seves funcions de manera normal, independentment de l’edat, l’estat de salut i altres variables. Si es manté durant unes hores i no s’hi fa res, la mort està assegurada fins i tot si no es fa exercici físic ni res que pugui contribuir a empitjorar la situació.

Una molèstia pels rics, una amenaça per a milions de persones
Tot i que en alguns països rics pel petroli es poden equipar contra la calor fent servir aire condicionat, a altres zones i països de la regió no tenen tanta sort i estan exposats a l’augment constant de la calor. Segons explica la CNN, a la ciutat de Basora (Irak) la calor a principis d’agost era tan intensa que es va demanar als treballadors que es quedessin a casa però, com que sovint l’electricitat falla, els qui no poden pagar generadors privats continuen exposats al perill. La situació és semblant a Gaza, on només hi ha entre 3 i 4 hores d’electricitat al dia i les altres hores han de resistir com poden. Al Líban, el govern ja no garanteix més de dues hores d’electricitat diàries.
Fins i tot als països rics, és clar, com ara Kuwait, el boom de la construcció fa que moltíssimes persones amb pocs recursos hagin de treballar a l’aire lliure i sense aire condicionat, en unes condicions que és molt fàcil que els causin problemes de salut o fins i tot la mort. La situació, a més, no ha de millorar: segons un estudi de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), les temperatures de bulb humit màximes en indrets com Abu Dhabi, Dubai o Doha superaran diverses vegades el límit de la supervivència humana cada any d’aquí a que s’acabi el segle.