MonPlaneta
La desforestació supera el ritme de creixement dels boscos tropicals

El ritme a què s’estan desforestant o malmetent els boscos tropicals del món a causa de l’activitat humana i altres causes com els incendis forestals superen de molt el ritme a què es recuperen. En un nou estudi global publicat a ‘Nature’, un equip d’investigadors mostra quina és la situació d’aquests ecosistemes claus per a l’ecologia i el clima i posa de manifest el seu potencial d’emmagatzematge de carboni i també els límits del seu recreixement, molt importants per a les estratègies de conservació i recuperació.

La recuperació dels boscos captura un 26% del carboni de la desforestació

Segons el treball, els boscos degradats que s’estan recuperant i els boscos secundaris que creixen en àrees que havien estat desforestades als tròpics retiren cada any 107 milions de tones de carboni de l’atmosfera, unes dades obtingudes fent servir dades per satèl·lit. Tot i que això apunta la importància de la seva recuperació per als nivells de CO2 atmosfèrics, el cert és que tot això només suposa un 26% de les emissions derivades de la degradació i la desforestació dels boscos tropicals.

Bosc tropical a Colòmbia | Mark Rowland (Flickr)
Bosc tropical a Colòmbia | Mark Rowland (Flickr)

Una estratègia importantíssima per moltes raons

Així doncs, aquesta recerca mostra que, a més de la importància que té per a la conservació d’espècies, la gestió sostenible dels boscos que es poden recuperar dels impactes humans també té un gran valor. Els models de captura de carboni poden ajudar a avaluar el potencial dels boscos secundaris i degradats i com podrien fer d’embornals si es permet que es recuperin. A més, però, l’estudi també posa de relleu la seva gran vulnerabilitat ja que, segons apunta, un terç dels boscos degradats per la tala o els incendis, més tard, van ser desforestats del tot.

A dia d’avui, permetre que els boscos tropicals del món es recuperin continua sent la manera més ràpida i rendible de retirar carboni de l’atmosfera i, a més, ajuda a salvar la biodiversitat, reduir l’impacte de les inundacions i permet mantenir el mitjà de vida de milions de persones, especialment els pobles indígenes d’aquestes regions.

Més notícies
Els boscos tropicals són encara més importants per mantenir la temperatura de la Terra del que es pensava fins ara | Kim Seng / Flickr
Els boscos tropicals refreden la Terra més enllà de la captura de CO2
Altres mecanismes, com ara la humidificació també fan una contribució molt gran a frenar l'escalfament global
Mar d'Aral assequat (Kazakhstan)
L’escalfament global empeny les zones tropicals fins a límits inhabitables
Les creixents temperatures i humitat amenacen de condemnar a gran part de la població mundial a condicions letals
La desforestació per fer lloc a terres de cultiu, com mostra aquesta imatge, és una de les grans amenaces a la selva amazònica però no és l'única | CIFOR
L’agricultura és responsable de gairebé tota la desforestació dels tròpics
Un estudi afirma que cal un canvi de perspectiva per aturar-la i atacar les causes subjacents
La cimera COP15 de Montreal ha acabat amb un gran acord per mirar de salvar la biodiversitat | UN
La COP15 tanca amb un gran pacte mundial de protecció de la natura
Els països participants acorden protegir una tercera part del planeta d'aquí al 2030

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa