MonPlaneta
La COP15 tanca amb un gran pacte mundial de protecció de la natura
  • CA

La cimera sobre biodiversitat de les Nacions Unides, la COP15, ha acabat amb l’anunci d’un pacte mundial per protegir la natura. Els països participants a la trobada, que s’ha celebrat a Montreal (Quebec), han acordat que d’aquí al 2030 es donarà estatus de zona protegida a una tercera part del planeta per tal de protegir les espècies animals i vegetals que hi viuen.

Objectius ambiciosos

Així, després d’endarreriments a causa de la pandèmia, que van impedir la celebració de la cimera a la Xina, finalment aquesta trobada no només s’ha pogut dur a terme sinó que s’hi han pogut prendre decisions importants. Entre els objectius pactats, de fet, n’hi ha que tracten específicament la protecció d’ecosistemes claus, com ara els boscos tropicals i les torberes, i també tenen en compte els drets dels pobles indígenes que viuen en molts d’aquests indrets.

L'acord final de la COP15 ha arribat després de dies de negociacions entre els delegats | UN
L’acord final de la COP15 ha arribat després de dies de negociacions entre els delegats | UN

Els punts principals de l’acord signat a Montreal són els següents:

  • Manteniment, millora i restauració dels ecosistemes, impedint l’extinció de més espècies i mantenint o millorant la diversitat genètica de les que encara viuen.
  • Fer servir la biodiversitat de manera sostenible, assegurant que els hàbitats i les espècies que hi viuen aporten els seus serveis als humans sense veure’s perjudicats.
  • Assegurar que aquests beneficis extrets de la natura, del menjar i l’aigua a les medicines, es reparteixen de manera equitativa mentre que, alhora, es protegeixen els drets dels pobles indígenes.
  • Tenir cura que les inversions i els esforços en conservació de la biodiversitat es dirigeixen allà on són necessaris.

Els mateixos esculls que a les cimeres del clima

Justament, el finançament de la conservació de la biodiversitat, especialment als indrets més vulnerables i alhora els més rics, ha estat un dels punts principals de negociació, en el que s’ha considerat la darrera oportunitat d’emprendre el camí cap a la recuperació de la natura. Com en les cimeres sobre el canvi climàtic, les diferències entre països han estat, principalment, per l’ambició dels objectius a pactar i, també, per l’origen dels diners que financiïn les accions que caldrà dur a terme.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE, Virginijus Sinkevičius | Parlament Europeu
El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE, Virginijus Sinkevičius, en una imatge d’arxiu | Parlament Europeu

En un discurs aquest passat dissabte, el comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius, va declarar davant dels representants dels governs mundials a la COP15 que la natura “és el nostre vaixell” i que cal prendre les mesures que siguin necessàries per “assegurar-nos que continua surant”.

La darrera oportunitat per salvar la natura

Aquest pacte arriba en un moment on, arreu del món, els científics estan fent sonar les alarmes davant l’enorme davallada d’espècies animals i vegetals tant a terra ferma com als rius, els llacs i els oceans, a causa de les pressions a què els sotmet l’activitat humana, que van de la contaminació a la destrucció d’entorns naturals i, també, a la propagació de malalties, que no només poden passar d’humans a animals sinó també d’animals a humans.

Més notícies
La palma d'oli és un conreu cada cop més estès i que amenaça zones amb un gran valor ecològic
L’oli de palma amenaça la biodiversitat d’Àfrica i Amèrica del Sud
Grans extensions d'aquests continents no estan protegides i podrien ser destruïdes per fer lloc a conreus
El Delta de l’Ebre és un espai d’una gran riquesa en biodiversitat, on s’apleguen centenars d’espècies, algunes reintroduïdes amb el temps com els flamencs
El nostre sistema alimentari és el principal motor de pèrdua de biodiversitat
Un estudi urgeix un canvi en la producció alimentària global per preservar els ecosistemes i hàbitats naturals
Un bosc amb colors de tardor al Parc Natural de l'Alt Pirineu a la zona de Bonabé | ACN
Els microclimes fan de refugis climàtics i protegeixen la biodiversitat
Aquestes petites zones poden determinar la supervivència de les papallones o la resiliència dels boscos
Exemplars de fura de bosc
Protegir el 50% de la superfície terrestre frenaria la destrucció de la biodiversitat
El projecte Global Safety Net ha avaluat quanta terra caldria protegir tant per impedir una extinció en massa com per millorar la resiliència climàtica de les espècies que hi viuen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa