MonPlaneta
Els boscos tropicals refreden la Terra més enllà de la captura de CO2
  • CA

És ben conegut que els boscos tropicals de la Terra, com ara la selva amazònica, tenen un paper importantíssim en el control de l’escalfament global a través de la seva absorció de CO2. Segons un estudi, però, això només suposa dos terços del seu efecte de refredament. L’altre terç, afirmen uns investigadors a la revista ‘Frontiers in Forests and Global Change’, prové del seu paper en la creació dels núvols, l’humidificació de l’aire i l’alliberament de productes químics que refreden l’ambient.

Un efecte importantíssim

Els resultats d’aquest treball atribueixen molt més control de l’escalfament global a aquests mecanismes biofísics del que es pensava fins ara. El diòxid de carboni, es creia, ho era pràcticament tot. Així, gràcies a aquest descobriment, es podrien actualitzar els models climàtics i preparar estratègies de conservació i de lluita contra el canvi climàtic més efectives.

Els boscos tropicals, com aquest d’Austràlia, són presents a arreu del món però sovint corren perill de desaparèixer | Thomas Schoch

Uns boscos especialment amenaçats

Alhora, però, encara fan més greu el problema de la desforestació de les zones tropicals del planeta. Durant els darrers segles ja n’ha desaparegut un terç, i encara un altre terç està degradat a causa de la urbanització i l’acció de la indústria de la fusta. Això, de fet, es podria combinar amb el canvi climàtic per convertir el que ara són boscos tropicals en grans praderies.

Així doncs, si fins ara ja se sabia que el paper dels boscos al cicle del carboni és essencial, i que els tropicals acumulen aproximadament un 25% del carboni terrestre del planeta, ara sabem que són encara més importants pel manteniment de la temperatura i el clima del planeta per altres raons. De fet, segons els càlculs d’aquest estudi, els boscos tropicals mantenen la Terra 1ºC més freda del que podria estar, i els mecanismes biofísics són responsables d’un terç d’això. En total, de fet, els boscos del nostre planeta, només per aquests efectes, refreden la Terra 0,5ºC.

La protecció dels boscos tropicals podria ser encara més important pel futur del clima del planeta | Pxhere

Ombra, núvols i reaccions químiques

A més de capturar carboni i de fer ombra, els arbres tropicals també són humidificadors gegants, alliberant per les fulles l’aigua que capten al terra. Aquesta humitat, a més, facilita la creació de núvols i boira que, pel seu color, aturen i reflecteixen la llum del sol, impedint que escalfi la Terra. A més, però, fins i tot alliberen alguns compostos orgànics, com els terpens, presents a la resina, el mentol, l’eucaliptol… que poden reaccionar amb altres compostos de l’atmosfera i refredar més l’aire.

Per tot plegat, doncs, els governs del món, i especialment el dels països tropicals, haurien de protegir els seus boscos més enllà de les grans declaracions. Gràcies a aquest estudi, les raons per fer-ho són encara més poderoses que fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa