MonPlaneta
Les dades de segles de caça de balenes mostren l’impacte del canvi climàtic

Gràcies a les dades de segles de caça de balenes, s’ha pogut veure l’impacte que ha tingut el canvi climàtic en aquests animals. En un estudi publicat a la revista ‘PNAS’, un equip d’investigadors mostra com aquests registres deixen clar com les balenes de l’hemisferi sud han canviat les seves zones d’alimentació perquè el seu menjar s’ha anat desplaçant a mesura que pujava la temperatura.

Cada cop s’alimenten més a latituds altes

Els científics han fet servir dades contemporànies però també registres de caça de balenes que es remunten fins el 1792. Així és com han pogut veure que, durant les darreres tres dècades, les balenes han anat fent servir cada cop més zones d’alimentació de latituds mitjanes a l’Atlàntic sud i al sud-oest de l’oceà Índic, especialment a finals de l’estiu i també durant la tardor. A més, també han augmentat lleugerament el seu ús de les àrees de latituds més altes al sud-oest del Pacífic.

Balena grisa | Wikimedia Commons
Les balenes van ser caçades intensament arreu del món durant segles, gairebé fins a extingir-les | Wikimedia Commons

Un gran registre de dades permet seguir la seva història

Les Eubalaena australis són animals que viuen al sud de l’equador i que s’alimenten de krill i copèpodes, que són petits crustacis. Les anàlisis químiques de la pell d’aquests cetacis han permès conèixer els seus patrons d’alimentació durant les darreres dècades mentre que, pel que fa als registres històrics, s’han obtingut de les flotes baleneres americanes, que tenen informació precisa sobre les espècies i els indrets on van ser caçades des de finals del segle XVIII fins a principis del segle XX.

Els baleners gairebé van extingir-les

Després de tant de temps caçant-la, aquesta espècie va estar a punt d’extingir-se i en quedaven menys de 500 exemplars. Després de la prohibició de la caça de balenes, les seves poblacions van anar remuntant i a dia d’avui hi ha diversos milers d’aquests animals vivint al sud del Pacífic.

Més notícies
Les balenes, a més d'un element molt important dels ecosistemes marins, són grans embornals de carboni | Ashala Taylor / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Les balenes poden tenir un paper important en frenar el canvi climàtic
Un nou estudi les defineix com un enorme embornal de carboni
Els guanyadors i els perdedors del canvi climàtic a l’Antàrtida
Els ecosistemes on viuen animals com pingüins, balenes o estrelles de mar canviaran a causa de l'escalfament global, beneficiant-ne uns i perjudicant-ne alguns altres
Elefants
Salvar els grans mamífers pot ajudar-nos a mitigar el canvi climàtic
La supervivència d'aquests animals també pot ser molt important per a les estratègies d'adaptació
Els elefants africants són entre els mamífers que es veuran menys afectats per l'augment dels fenòmens meteorològics extrems
Estudien quins mamífers resistiran millor el canvi climàtic
Els animals amb vides més llargues són més resilients que els que viuen poc temps

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa