MonPlaneta
Els guanyadors i els perdedors del canvi climàtic a l’Antàrtida
Pingüins a l’illa de Geòrgia del Sud | Sascha Grabow

!--akiadsense-->

Els animals marins de l’Antàrtida, que depenen del gel marí per obtenir menjar o reproduir-se, com ara les balenes geperudes i els pingüins emperador, seran els més afectats pels efectes que es preveu que el canvi climàtic tingui en el continent glaçat, segons un estudi que ha estat publicat a la revista ‘Frontiers in Marine Science’. Un equip de científics britànics ha estimat quins seran els guanyadors i els perdedors del canvi climàtic a l’Antàrtida fent servir avaluacions de riscos semblants a les que es fan servir als llocs de treball però tenint en compte condicionants com ara la temperatura, la reducció del gel i els canvis que comportaran en la disponibilitat d’aliments. Els depredadors del fons marí i d’aigües obertes, com les estrelles de mar i les meduses, es beneficiaran especialment dels nous hàbitats que s’obriran davant seu.

A causa de la pèrdua del gel marí, les aigües superficials seran les primeres afectades i amenaçaran els animals que hi viuen a prop. Els krill, els petits crustacis les cries dels quals s’alimenten de les algues que creixen sota el glaç, també seran vulnerables, cosa que impactarà els animals que els tenen com a font de nutrients com ara els pingüins i les balenes geperudes. El pingüí emperador, a més, estarà seriosament amenaçat perquè el gel és el seu hàbitat de reproducció. Les balenes australs, en canvi, que s’alimenten d’un grup de plàncton diferent i associat a les aigües obertes, en sortiran beneficiades, com també les salpes, les meduses i els depredadors del fons marí i els carronyaires, com les estrelles de mar o alguns cucs.

Exemplars de krill a l’Antàrtic | NOAA

!--akiadsense-->

Algunes d’aquestes espècies, de fet, són descendents dels animals que, ara, tornaran a la zona per primera vegada d’ençà de la fi del darrer màxim glacial, fa 20.000 anys, quan la capa de gel es va començar a fondre i a retirar-se. Així, se’ls obriran nous hàbitats i noves zones on trobar menjar i, fins i tot si les condicions arriben a canviar massa per a ells, sempre poden retirar-se a les zones profundes, on estarien més segures. A mesura que s’obté més informació sobre els ecosistemes antàrtics i el canvi climàtic, les prediccions s’aniran fent més acurades. La temperatura, per exemple, és un factor molt important per als animals marins de sang freda, però es desconeix si això serà més problemàtic que els beneficis de la reducció de la capa de gel que, de moment i en retirada, cobreix el sud del nostre planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa