MonPlaneta
Les balenes poden tenir un paper important en frenar el canvi climàtic
  • CA

Les balenes podrien ser un actor de pes en la lluita contra el canvi climàtic. Segons un estudi publicat a la revista ‘Trends in Ecology & Evolution’, aquests mamífers marins podrien ser definits com un enorme embornal de carboni que, amb una massa de fins a 150 tones i una vida que pot superar els 100 anys, l’emmagatzemen d’una manera semblant a com ho fan els ocens, el sòl i els boscos. De fet, apunta l’article, podrien ser “un dels embornals de carboni estables més grossos” dels oceans.

Uns gegants en perill

A dia d’avui, sis de les tretze grans espècies de balena estan classificades com a en perill d’extinció o com a vulnerables a causa de diverses amenaces causades pels humans. De fet, només la caça de balenes ha reduït la seva biomassa global en un 81% i, tot i que ara està prohibida a la major part del món, aquests animals continuen corrent perills com ara encallar-se en xarxes de pesca, el trànsit marítim, els efectes de la contaminació acústica i, és clar, els canvis en la disponibilitat d’aliment que està causant l’escalfament de les aigües.

Balena | Europa Press
Les balenes estan sotmeses a moltes amenaces malgrat la fi, fa dècades, de la més important: la caça | Europa Press

Grans magatzems permanents de carboni

En aquest estudi, els investigadors han repassat tota la recerca prèvia sobre com actuen com a embornals de carboni. Fins i tot quan moren, les seves restes cauen al fons dels oceans i es dipositen al llit marí, conservant el carboni que han emmagatzemat durant la vida a l’interior dels seus cossos densos i plens de proteïnes. Un altre element apunten els investigadors, són els seus excrements, rics en nutrients i serveixen com a aliment del fitoplàncton. Aquests organismes absorbeixen diòxid de carboni a mesura que creixen i, quan moren, també cauen al fons de l’oceà, enduent-se el carboni amb ells.

Una estratègia de baix risc i amb beneficis dobles

Així doncs, sembla prou clar que protegir les balenes no només és ajuda a frenar la crisi de biodiversitat que pateix el planeta a causa dels humans sinó que, fins i tot, podria ajudar a posar un altre gra de sorra en la lluita contra el canvi climàtic. És una estratègia amb un benefici doble, que suposa un risc molt petit i de què, passi el que passi, no ens en penedirem.

Un exemplar de balena blava | Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units
Un exemplar de balena blava | Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units

De fet, un estudi del Fons Monetari Internacional de 2019 fins i tot va intentar posar preu als beneficis econòmics de les balenes. Entre el seu ‘valor’ en crèdits de carboni i els ingressos que aporten en activitats com ara l’ecoturisme, l’organisme va determinar que el valor econòmic de cadascuna de les grans balenes del món és, de mitjana, d’uns 2 milions de dòlars. Així doncs, salvar-les pot ajudar el planeta i a nosaltres de tntes maneres que sembla absurd no fer-ho.

Més notícies
Balena
Les balenes que enverinen els qui les maten
Un estudi científic conclou que els habitants de les Illes Fèroe pateixen transtorns a causa de les concentracions de mercuri que ingereixen amb la carn de balena
Exemplar de rorqual comú albirat a l'Atlàntic | Aqqa Rosing-Asvid
Indignació internacional per un projecte d’experimentació amb balenes a Noruega
El projecte inclou capturar rorquals i sotmetre'ls a proves d'audició que poden ser molt estressants
Un grup de rorquals geperuts jugant | D.P.
Un pescador sobreviu després de ser engolit per una balena
L'home, que capturava llagostes, va topar amb un rorqual geperut de més de deu metres de llargada
Un grup de rorquals geperuts jugant
Les balenes de parts diferents del món comparteixen les seves cançons
A través del temps, el cant dels rorquals geperuts es va modificant i expandint d'un grup a l'altre, com ho fa la cultura en els humans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa