MonPlaneta
Creen un ‘cuir’ vegà fet de fongs i que pot reparar-se tot sol

Un equip d’enginyers de la Universitat de Califòrnia – Davis, als Estats Units, ha anunciat que ha creat un ‘cuir’ vegà que està fet de fongs i que a més, si es malmet o s’estripa, es repara tot sol. En article publicat recentment a ‘Advanced Functional Materials’, els desenvolupadors d’aquest material expliquen com funciona i, també, que tenen la intenció de fer-lo servir per elaborar roba en el futur.

Un material molt prometedor

El ‘cuir’ fet de micelis, les estructures amb forma de filaments dels bolets, fa temps que existeix, però a dia d’avui es produeix d’una manera que fa que el creixement dels fongs s’aturi. És per això que els creadors d’aquest nou tipus de cuir fúngic van mirar de trobar una manera que els micelis conservessin la capacitat de tornar a créixer si es danyaven.

Els micelis poden créixer com si fossin un teixit i, a més, reparar-se sols | Advanced Functional Materials
Els micelis poden créixer com si fossin un teixit i, a més, reparar-se sols | Advanced Functional Materials

Aconseguint que el cuir es repari sol

Per fer-ho, els investigadors primer van fer créixer els micelis en una sopa rica en proteïnes, hidrats de carboni i altres nutrients. Així, a la superfície de líquid, s’hi va formar una pena de pell que els científics van retirar, netejar i assecar per fer un material semblant al cuir però més fràgil. A partir d’aquí, fent servir temperatures i productes químics prou suaus com per formar el cuir final però deixar parts del fong funcionals, van aconseguir que les clamidospores, els petits nòduls dels micelis que poden tornar a la vida i continuar creixent quan les condicions són les adients, van quedar en estat latent.

Ara només faltava la prova definitiva. Els creadors del cuir van fer-hi diversos forats i van remullar la zona amb la mateixa sopa de nutrients que s’havia fet servir per fer créixer els micelis. Gràcies a això, els clamidospores van despertar-se i els micelis van créixer sobre els dorats, tancant-los amb un teixit tan resistent com la resta en una reparació que, això sí, era visible des d’una de les bandes del cuir.

Un material que podria ser a les botigues en els propers 10 anys

Tot això, ara mateix, només és una prova de concepte però, segons els seus creadors, podria convertir-se en un producte comercial durant els propers 10 anys. Per fer-ho, però, primer haurien de trobar la manera de fer més resistent el cuir i, també, de controlar el creixement de les clamidospores, per evitar, per exemple, que si algú duu una jaqueta i és enxampat per la pluja li comenci a créixer o bé li surtin bolets.

Més notícies
Una minisamarreta impresa com a demostració del nou material | Universitat de Rochester
La roba del futur estarà feta d’algues?
Una nova tècnica de bioimpressió 3D ha aconseguit materials fotosintètics vius que podrien servir per elaborar vestimenta
La manera com tractem la roba pot tenir un impacte important en el clima, el medi ambient i també la nostra butxaca | L.T.
Com rentar la roba de manera segura i sostenible
Algunes de les coses que fem normalment poden contribuir a les emissions de carboni i a alliberar microfibres
Imatge d'arxiu de la 080 Fashion Week
Menys de l’1% de la roba de segona mà es recicla per fer-ne de nova
El saló 080 va tancar la seva tercera edició digital amb la sostenibilitat com a element central
Els bolets poden substituir el plàstic com a base d'alguns equips electrònics | Universitat Johannes Kepler
Aconsegueixen fabricar xips informàtics biodegradables amb pell de bolet
Aquest material podria ser una alternativa als plàstics i fer l'electrònica molt més fàcil de reciclar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa