MonPlaneta
Aconsegueixen fabricar xips informàtics biodegradables amb pell de bolet
  • CA

Un equip de la Universitat Johannes Kepler, a Àustria, ha aconeguit fabricar xips d’ordinador biodegradables fent servir pell de bolet com a material. En un article publicat a ‘Science Advances’, expliquen com ho han fet i com la seva proposta podria ser el primer pas cap a una alternativa als plàstics que fes l’electrònica molt més fàcil de reciclar i, per tant, molt més sostenible.

La pipa, un bolet que creix als arbres morts

Els investigadors volien fer servir materials derivats dels bolets per a altres usos, en el que és una de les seves àrees de treball. En estudiar la pell del bolet Ganoderma lucidumconegut com a pipa–, es van adonar que també podia servir per substituïr el substrat que s’empra pels circuits elèctrics, que aïlla i refreda els metalls conductors que hi ha damunt seu i que, normalment, està fet de plàstics no degradables i que es llencen un cop fets servir.

La pell de la pipa és un material que podria substituir els plàstics dels equips electrònics | Eric Steinert (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
La pell de la pipa és un material que podria substituir els plàstics dels equips electrònics | Eric Steinert (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Aquest bolet, que creix als troncs dels arbres morts tant al continent europeu com a l’est d’Àsia, té una pell protectora dura feta de miceli i que protegeix l’entorn on creix, és a dir, la fusta. Segons les anàlisis dels investigadors, aquest material és una mica menys aïllant que el plàstic però pot funcionar de manera correcta i segura amb circuits elèctrics i, si té un gruix semblant al del paper, pot suportar temperatures de més de 200ºC.

Un llarg i prometedor camí per recórrer

Aquesta pell, a més d’altres propietats interessants, es pot fer créixer damunt de residus de fusta i el procés de producció no necessita gaire energia ni té un cost elevat. Si no està exposat a la humitat pot durar molt de temps però en canvi, només que es llencés a un compostador d’un domicili, es degradaria completament en menys de dues setmanes.

Aquest material, extret d'un bolet, pot ser una alternativa als plàstics pels xips dels equips electrònics | Universitat Johannes Kepler
Aquest material, extret d’un bolet, pot ser una alternativa als plàstics pels xips dels equips electrònics | Universitat Johannes Kepler

Aquest treball és experimental i caldria treballar molt més abans no es pugui produir en massa, però els investigadors creuen que pot ser una alternativa sostenible als materials emprats actualment i que no tinguin circuits que hagin de durar molt de temps, com ara etiquetes NFC o monitors de control de la salut.

El fet de tenir molts residus de fusta, però, fa que hi hagi molt aliment pels bolets i que, per tant, es pugui circularitzar aquesta part de l’economia i donar-li una vida útil més llarga.

Més notícies
Aparells electrònics
Cinc consells per allargar la vida dels aparells electrònics
Un manteniment correcte permet que durin més temps, estalviar diners i generar menys deixalles
Deixalles electròniques a la Xina | Basel Action Network (CC)
Set avantatges de donar un segon ús als dispositius electrònics
Si se n'allarga la vida útil el seu impacte ambiental es podria reduir en un terç el proper decenni
Deixalles electròniques a la Xina
Els avantatges ambientals i climàtics de recondicionar un telèfon mòbil
L'Agència Francesa per a la Transició Ecològica assenyala aquesta pràctica com una de les claus per cuidar el planeta
Amb un pegat com aquest es podria aprofitar l'energia de la suor per generar electricitat | Universitat de Massachusetts - Amherst
Creen un ‘biofilm’ que pot convertir l’energia de la suor en electricitat
Aquest avenç podria revolucionar l'electrònica portàtil

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa