MonPlaneta
Com rentar la roba de manera segura i sostenible
  • CA

Quan rentem la roba, algunes de les accions més quotidianes poden incrementar el consum d’energia i d’aigua i també les emissions de carboni i l’alliberament de microfibres a l’aigua. És per això que la cadena nord-americana CNN, en col·laboració amb l’ONG Fashion Revolution, ha creat una guia per a una cura de la roba més sostenible i menys agressiva amb el medi ambient.

Com tenim cura de la roba pot marcar tant la seva durada com la seva petjada ambiental. Així, rentar-la massa, posar-la a l’assecadora i triar la temperatura equivocada pot causar encongiment i decoloració però també els altre perjudicis esmentats anteriorment. No es tracta, és clar, de deixar de rentar la roba, però hi ha mesures, com ara emprat detergents menys agressius i parar cura com la rentem, que poden marcar la diferència.

Borra d'assecadores convertida en pasta de paper
Borra d’assecadores convertida en pasta de paper

Cotó

La millor manera de rentar-lo és a 30ºC, és a dir, amb aigua força freda, que assegura que no s’encongeixi la tela i estalvia fins a un 40% de l’electricitat. A més, assecar la roba estenent-la també evita despesa d’energia fins i tot a l’hora de planxar-la, cosa que sovint ni tan sols cal.

Llana

Aquest material és resistent a les taques, les olors i les arrugues, de manera que cal rentar-lo menys sovint. A més, es poden triar detergents especials per a llana i rentar-la en un cicle delicat de 40ºC o a mà en aigua igualment tèbia. Per assecar la roba només cal deixar-la roba, donant-li la forma perquè no n’agafi d’estranyes.

Pantalons texans

Texans

Des de Fashion Revolution recomanen deixar-los en pau. Els texans són bastos i amb fibres resistents que necessiten relaxar-se, respirar i estirar-se a mesura que es fan servir. Com a alternativa a rentar aquest teixit, recomanen refrescar-los d’una manera sorprenent: posant-los en una bossa i deixant-lo tota una nit al congelador. Com a alternativa, però, també està bé girar la peça al revés, cordar cremalleres i botons i rentar-la a 30ºC. Després es pot deixar assecar en pla perquè agafi la forma correcta i no calgui planxar-la.

Acrílics, niló i polièster

Els teixits sintètics són alhora els més barats i els menys respectuosos amb el medi ambient, alliberant milers i milers de microfibres cada cop que es renten. De fet, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el rentat de teixits sintètics suposa el 35% dels microplàstics que van a parar als oceans del món cada any.

Més notícies
Una minisamarreta impresa com a demostració del nou material | Universitat de Rochester
La roba del futur estarà feta d’algues?
Una nova tècnica de bioimpressió 3D ha aconseguit materials fotosintètics vius que podrien servir per elaborar vestimenta
Dos dels creadors d'Infinite Athletic, Francesc Jiménez i Isaac Nogués | ACN
Una start-up de Mataró recicla cordatge de raquetes de tennis i en fa roba
Infinite Athletic ja està venent les seves primeres 1.000 samarretes tècniques d'aquest projecte d'economia circular
Els leggins Lindissims
Una empresa catalana fa roba amb ampolles de plàstic reciclades
De moment tiromfen els shorts i les malles ciclistes però també volen fer roba per dona que no encotilli
Dissenyen un teixit reversible càlid per un costat i fresc per l’altre
Amb un gruix de només 20 micròmetres, aconsegueixen mantenir la temperatura en un rang de 13ºC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa