MonPlaneta
Com rentar la roba de manera segura i sostenible

Quan rentem la roba, algunes de les accions més quotidianes poden incrementar el consum d’energia i d’aigua i també les emissions de carboni i l’alliberament de microfibres a l’aigua. És per això que la cadena nord-americana CNN, en col·laboració amb l’ONG Fashion Revolution, ha creat una guia per a una cura de la roba més sostenible i menys agressiva amb el medi ambient.

Com tenim cura de la roba pot marcar tant la seva durada com la seva petjada ambiental. Així, rentar-la massa, posar-la a l’assecadora i triar la temperatura equivocada pot causar encongiment i decoloració però també els altre perjudicis esmentats anteriorment. No es tracta, és clar, de deixar de rentar la roba, però hi ha mesures, com ara emprat detergents menys agressius i parar cura com la rentem, que poden marcar la diferència.

Borra d'assecadores convertida en pasta de paper
Borra d’assecadores convertida en pasta de paper

Cotó

La millor manera de rentar-lo és a 30ºC, és a dir, amb aigua força freda, que assegura que no s’encongeixi la tela i estalvia fins a un 40% de l’electricitat. A més, assecar la roba estenent-la també evita despesa d’energia fins i tot a l’hora de planxar-la, cosa que sovint ni tan sols cal.

Llana

Aquest material és resistent a les taques, les olors i les arrugues, de manera que cal rentar-lo menys sovint. A més, es poden triar detergents especials per a llana i rentar-la en un cicle delicat de 40ºC o a mà en aigua igualment tèbia. Per assecar la roba només cal deixar-la roba, donant-li la forma perquè no n’agafi d’estranyes.

Pantalons texans

Texans

Des de Fashion Revolution recomanen deixar-los en pau. Els texans són bastos i amb fibres resistents que necessiten relaxar-se, respirar i estirar-se a mesura que es fan servir. Com a alternativa a rentar aquest teixit, recomanen refrescar-los d’una manera sorprenent: posant-los en una bossa i deixant-lo tota una nit al congelador. Com a alternativa, però, també està bé girar la peça al revés, cordar cremalleres i botons i rentar-la a 30ºC. Després es pot deixar assecar en pla perquè agafi la forma correcta i no calgui planxar-la.

Acrílics, niló i polièster

Els teixits sintètics són alhora els més barats i els menys respectuosos amb el medi ambient, alliberant milers i milers de microfibres cada cop que es renten. De fet, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el rentat de teixits sintètics suposa el 35% dels microplàstics que van a parar als oceans del món cada any.

Més notícies
Una minisamarreta impresa com a demostració del nou material | Universitat de Rochester

La roba del futur estarà feta d’algues?

Una nova tècnica de bioimpressió 3D ha aconseguit materials fotosintètics vius que podrien servir per elaborar vestimenta
:  - Mobile
Dos dels creadors d'Infinite Athletic, Francesc Jiménez i Isaac Nogués | ACN

Una start-up de Mataró recicla cordatge de raquetes de tennis i en fa roba

Infinite Athletic ja està venent les seves primeres 1.000 samarretes tècniques d'aquest projecte d'economia circular
:  - Mobile
Els leggins Lindissims

Una empresa catalana fa roba amb ampolles de plàstic reciclades

De moment tiromfen els shorts i les malles ciclistes però també volen fer roba per dona que no encotilli
:  - Mobile

Dissenyen un teixit reversible càlid per un costat i fresc per l’altre

Amb un gruix de només 20 micròmetres, aconsegueixen mantenir la temperatura en un rang de 13ºC
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa