MonPlaneta
La col·laboració i la col·lectivitat, claus de la durada de les societats

La col·laboració entre les persones i les formes de govern basades en la col·lectivitat, a més de la inversió en infraestructures, són claus per assegurar que una societat duri molt de temps. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors que, en un estudi publicat a ‘Frontiers in Ecology and Evolution’, apunta, en base a l’estudi de 24 ciutats antigues de l’actual Mèxic, quines són les característiques comunes de les que van durar més temps.

Ciutats de segles i ciutats de milers d’anys

Al cap i a la fi, algunes ciutats de l’antiguitat, no només a Mèxic sinó arreu del món, van durar pocs segles mentre que d’altres van estar habitades durant milers d’anys. L’objectiu de l’equip responsable d’aquest treball, precisament, fa anys que és comprendre per què i de quina manera es produeixen aquestes diferències. En els seus estudis han trobat un patró ampli de societats amb bona governança i que miraven pel benestar de les seves poblacions i que duraven més temps que no pas les ciutats autocràtiques i amb grans desigualtats.

Un dels grans complexos monumentals descoberts a Mèxic gràcies al lidar | Wikimedia Commons
Un gran complex monumental descoberts a Mèxic | Wikimedia Commons

Una comparativa entre nuclis propers

En aquest cas, però, es van fixar en ciutats d’indrets propers i en un període de temps relativament petit: la part occidental de Mesoamèrica entre els anys 1000 i 300 abans de Crist. Per conèixer quin tipus de societat va alçar cada ciutat, es van fixar en les obres públiques, en l’economia que les mantenia, els indicis sobre la forma de govern… En aquest darrer cas, per exemple, les representacions de grups de líders, sovint emmascarats, són una pista important que el poder era compartit.

Aquesta anàlisi ha conclòs que, entre les 24 ciutats estudiades, les que tenien formes de govern més col·lectives duraven més temps, fins a 1.000 anys més, que no pas les que estaven sota governs autocràtics. D’entre les que tenien una bona governança, però, també hi havia diferències, i això sembla que es devia a les infraestructures i a la col·laboració i les bones relacions entre els ciutadans. Així, per exemple, els espais residencials densos i interconnectats i les grans places centrals obertes correlacionen amb una major durada i una importància més gran de les ciutats.

El jaciment de Kuluba, a Mèxic
El jaciment de Kuluba, a Mèxic

Les claus de la sostenibilitat i la resiliència

Tot plegat és, de fet, un estudi sobre la sostenibilitat de les ciutats. Normalment, per fer-ho es busquen correlacions entre esdeveniments climàtics i ambientals concrets i la resposta dels humans però, en moments tan llunyans, el càlcul del temps pot ser dubtós. En aquest cas, en canvi, sabent que les sequeres, els huracans o les pluges torrencials o fins i tot els terratrèmols succeeixen, els investigadors van examinar la durada de les 24 ciutats i quins trets en comú tenien les que van demostrar ser més resilients. Així és com han posat de relleu la importància de la governança i de la resposta política a les crisis i els desastres. Una importància que, a dia d’avui, és encara més gran.

Més notícies
Un arqueòleg inspecciona les restes del vaixell 'La Unión', a Mèxic

Identifiquen les restes del primer vaixell d’esclaus maies de què es té coneixement

La troballa, feta a la costa mexicana, demostra que l'esclavitud va continuar de manera il·legal al país després que fos abolida el 1829
:  - Mobile
La troballa d'ofrenes d'estrelles de mar al Temple Major de Ciutat de Mèxic és una finestra als darrers anys d'esplendor de l'Imperi Asteca | Melitón Tapia / INAH

Troben una ofrena de 160 estrelles de mar al Temple Major de Tenochtitlán

Les excavacions d'aquest gran temple asteca han permès descobrir detalls de la vida immediatament anterior a la invasió castellana
:  - Mobile
Reproducció de l'aspecte que devia tenir el jaciment de San Bartolo | Science Advances

Descobreixen la prova més antiga de l’existència del calendari maia

És una referència a un dia concret, datada al segle III a.C.
:  - Mobile
El jaciment han resultat ser les restes de l'escorxament de dos mamuts | Timothy Rowe / Universitat de Texas a Austin

Un paleontòleg troba restes dels primers pobladors d’Amèrica al pati de casa

Unes restes de mamuts de fa 37.000 anys que havien estat escorxats, indici clau de la presència humana
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa