MonPlaneta
Identifiquen les restes del primer vaixell d’esclaus maies de què es té coneixement
  • CA

Un equip d’arqueòlegs mexicans ha anunciat, a través d’un comunicat, la identificació de les restes d’un naufragi descobertes a la costa del Yucatán com les d’un vaixell que transportava presoners maies per vendre’ls com a esclaus. Segons explica el mateix document, fet públic per l’Institut Nacional d’Antropologia i Història del país nord-americà, es tracta de la primera nau d’esclaus maies que s’ha descobert mai.

El vaixell, un vapor de rodes conegut com “La Unión”, va ser descobert l’any 2017, però no havia pogut ser identificat amb seguretat fins fa poc. Segons afirmen els experts, la nau devia capturar i transportar una trentena de maies cada mes entre les seves terres d’origen i Cuba, on eren posats a treballar als camps de canya de sucre.

Per l’època en què va estar operatiu el vaixell, entre 1855 i 1861, és molt probable que els esclaus fossin presoners de la guerra de Castes, un conflicte armat que va tenir lloc entre 1847 i 1901 a la península del Yucatan i que va enfrontar els nadius maies i els blancs i criolls de la regió. Sense comptar els morts posteriors, en una insurgència maia que va durar fins el 1933, en aquella guerra van morir més de 250.000 persones.

El comunicat de l’INAH explica que cada esclau es venia als intermediaris per uns 25 pesos i que, un poc arribats a L’Havana, es revenien per fins a 160 pesos, en el cas dels homes; i 120, en el cas de les dones. La data en què es va enfonsar el vaixell, a més, el 19 de setembre de 1861, justament en un d’aquests viatges a Cuba, demostra que l’esclavitud va continuar existint il·legalment a Mèxic malgrat la seva abolició, el 1829, i la promulgació d’un decret que prohibia explícitament l’extracció forçada de maies de les seves terres.

“La Unión” va ser identificat gràcies a les seves màquines de vapor, que van esclatar i van incendiar-la, a més d’una de les seves rodes, que s’ha conservat. Entre les restes s’han trobat un gran nombre d’objectes com ara fragments d’ampolles i de ceràmica i també coberteria dels passatgers de primera classe que viatjaven a bord. En el naufragi van morir la meitat de la tripulació i seixanta passatgers. Pel que fa als presoners, no se’n pot saber la xifra exacta, ja que se’ls comptava com a càrrega.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa