MonPlaneta
Un paleontòleg troba restes dels primers pobladors d’Amèrica al pati de casa

Un paleontòleg ha descobert un indici clau que els humans van arribar a Amèrica molt abans que no es pensava, i ho ha fet ni més ni menys que al pati de cada seva, a l’estat nord-americà de Nou Mèxic. En un article publicat a ‘Frontiers in Ecology & Evolution’, Timothy Rowe confirma que les restes de mamuts de fa 37.000 anys que va trobar havien estat escorxats, apuntant a la presència dels primers pobladors del continent molt abans del que es pensava.

Ossos trencats expressament

Els ossos van ser descoberts el 2013 i pertanyen a una femella de mamut i a una cria. A primer cop d’ull, semblava que l’ullal, el crani destrossat i la resta de fragments que hi havia escampats havien estat trencats expressament i que, per tant, el jaciment podia ser el lloc on els dos animals havien estat escorxats. “No és un indret carismàtic amb un esquelet bonic tombat de costat”, explica Rowe en un comunicat, “però el que tenim és increïble”.

Els ossos estaven apilats com si, després de fer-los servir, els haguessin llençat | Timothy Rowe / Universitat de Texas a Austin
Els ossos estaven apilats com si, després de fer-los servir, els haguessin llençat | Timothy Rowe / Universitat de Texas a Austin

Un treball a fons

Tot i que Rowe és expert en paleontologia de vertebrats i no acostuma a estudiar ni mamuts ni humans primitius, no va poder evitar posar-se a treballar en aquesta troballa. Les excavacions van durar entre 2015 i 2016 i, des d’aleshores, les restes han estat analitzades en profunditat, mostrant que, fa gairebé 40.000 anys, en aquell indret hi va haver un foc i un grup de persones fent servir eines d’os per escorxar dos mamuts.

Els ossos llargs dels animals van ser esmolats com a ganivets improvisats per buidar els mamuts mor

ts i després, amb l’ajuda del foc, van fondre’n el greix. Les marques i fractures de pelar els ossos són ben visibles, i l’anàlisi dels sediments indica que el foc era sostingut i controlat, és a dir, que no era accidental. Els ossos també tenien orificis per on es devia haver extret el greix de les costelles i les vèrtebres, aprofitant fins l’última caloria dels mamuts.

Els ossos de mamut tenien marques clares de l'ús que se'ls havia donat | Timothy Rowe / Universitat de Texas a Austin
Els ossos de mamut tenien marques clares de l’ús que se’ls havia donat | Timothy Rowe / Universitat de Texas a Austin

Un nou indici que Amèrica està habitada des de fa moltíssim

Segons el col·lagen dels ossos dels mamuts, els animals van morir entre fa 36.250 i 38.900 anys, en un dels jaciments amb indicis de presència humana més antics que s’han trobar a Amèrica del Nord i que aporta noves dades sobre quan va ser colonitzat el continent. Si durant molt de temps es va creure que els primers habitants van ser els de la cultura Clovis, de fa 16.000 anys, cada vegada hi ha més indicis que els humans hi van arribar moltíssim abans.

De fet, tenint en compte l’indret on van ser trobades aquestes darreres restes, que els ossos tinguin 37.000 anys hauria de voler dir que els humans van arribar a Amèrica (per l’actual Alaska) encara molt abans. Ara, els investigadors volen analitzar a fons el jaciment per mirar de trobar-hi restes d’ADN humà i posar una altra pàgina a la llarga crònica de la història de la nostra espècie.

Més notícies
'Leif Erikson descobreix Amèrica', de Christian Krohg (1893)

Els víkings eren a Amèrica fa exactament mil anys, el 1021

La datació s'ha pogut fer gràcies al càlcul de quan es va tallar la fusta per construir un poblat
:  - Mobile
Pocahontas salvant la vida a John Smith en una il·lustració del segle XX | Domini Públic

El canvi climàtic amenaça l’assentament anglès més antic d’Amèrica

El poble on van viure John Smith i Pocahontas ha estat posat en una llista d'indrets amenaçats i podria desaparèixer
:  - Mobile
Les ostres han estat consumides arreu del món des de fa milers d'anys, i no sempre han estat considerades una delicadesa | Piqsels

Austràlia i Amèrica del Nord ja tenien granges d’ostres fa milers d’anys

Un nou estudi revela que els pobles nadius n'extreien quantitats enormes però de manera sostenible
:  - Mobile
Els wari van governar una gran part de l'actual Perú molt abans que els inques | Wikimedia Commons

Cervesa amb al·lucinògens: el secret del primer imperi d’Amèrica del Sud

Els wari van governar les terres altes del Perú durant segles, molt abans que els inques
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa