MonPlaneta
El canvi d’hora redueix realment el consum d’energia?

El canvi d’hora sempre és motiu de discussió. Cada any, quan és hora de fer-lo, s’esgrimeixen arguments a favor i en contra d’eliminar-lo, tant entre les persones del carrer com també entre els polítics.

Entre les raons per fer-lo desaparèixer hi ha, per exemple, l’impacte que pot tenir a la salut, com ara en els patrons del son. Entre els motius per mantenir-lo, en canvi, hi ha l’estalvi d’electricitat a causa de l’allargament dels dies, que fan que calgui menys llum artificial. El redueix realment, però? Segons un estudi publicat a ‘Environmental Research Letters’ i elaborat per un equip d’investigadors dels Laboratoris Federals Suïssos de Materials, Ciència i Tecnologia, la resposta no només és que sí sinó que, afegeixen, també ajuda a combatre el canvi climàtic.

Aparells d'aire condicionat a l'exterior d'un edifici | Pixabay
Els aires condicionats són una part molt important de la despesa elèctrica de les oficines | Pixabay

L’aire condicionat i la calefacció també són un factor important

Si bé l’estalvi en il·luminació era la idea darrere el canvi d’hora, aquests investigadors han volgut veure quin impacte té en el consum global d’energia dels edificis, inclòs el de calefacció i aire condicionat. La seva idea era que, com que els treballadors entren a la feina una hora abans a l’estiu, i en surten una hora abans a la tarda, això hauria d’estalviar energia perquè, normalment, els aires condicionats són més necessaris després del migdia.

Per provar-ho, els cienntífics han simulat l’energia emprada per a la calefacció i l’aire condicionat amb i sense canvi d’hora en diverses regions climàtiques basant-se en dades d’edificis d’oficines de quinze ciutats diferents dels Estats Units. A més, no només han tingut en compte el clima actual sinó, també, alguns escenaris de canvi climàtic possibles des d’ara fins el 2050, un factor que pot fer canviar molt el consum energètic.

Oficina
La modificació dels horaris de treball pot tenir un impacte molt important en el consum energètic

L’estalvi sembla molt clar

Els resultats de l’estudi mostren que el canvi d’hora és, de totes totes, una bona idea, ja que pot reduir l’energia necessària per a l’aire condicionat dels edificis d’oficines en gairebé un 6%. Alhora, la despesa en calefacció podria augmentar fins a un 4,4% a causa de començar a treballar una hora abans, però com que a l’estiu cal molta més aire condicionat que calefacció, l’efecte global és positiu.

Aquesta recerca, doncs, mostra que el canvi d’hora pot tenir un paper significatiu en la protecció del clima. A més, com apunten els seus autors, a l’hora de plantejar-se la seva eliminació no s’hauria de tenir en compte només l’estalvi elèctric per la menor necessitat d’electricitat per a la il·luminació sinó també l’impacte que tindria, en general, en els edificis, especialment els d’oficines.

El canvi d’hora és només una de moltes eines

D’altra banda, és clar, també apunten que aquesta és només una manera d’estalviar en el consum energètic. N’hi ha moltes més i que poden ser més importants, com ara la millora dels edificis, canvis en el comportament i un canvi general dels horaris de treball de la població per reduir la necessitat d’energia i, per tant, emissions de diòxid de carboni.

Més notícies
Una nena corre per un camp amb molins d'energia eòlica al fons
Consells per estalviar fins a un 80% en la factura de l’electricitat
Una bona planificació del consum energètic pot fer reduir dràsticament la factura de la llum
Set claus per estalviar gas i electricitat aquest hivern
En un moment com l'actual, alguns petits canvis poden tenir un efecte molt important
Estalviar en electricitat
L’eficiència energètica, un repte de present i futur que ens implica a tots
De les indústries als particulars, passant per les empreses que generen i distribueixen electricitat, fer un ús racional i optimitzat de l'energia és crucian en la lluita per un futur millor
L'autoconsum compartit pot ser una gran oportunitat per empreses que tenen grans superfícies per generar electricitat | iSiSMAR
L’autoconsum compartit, un futur verd i ‘low-cost’ per a les empreses
El model permet estalviar fins un 40% de la factura i obtenir beneficis venent l'excedent a les empreses veïnes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa