MonPlaneta
Set claus per estalviar gas i electricitat aquest hivern
  • CA

El fred de l’hivern fa augmentar considerablement la despesa energètica de les llars, i en un moment com l’actual, amb el gas i l’electricitat amb preus desorbitats, estalviar no és només un acte de responsabilitat envers el planeta sinó, en molts casos, una necessitat de primer ordre. És per això que a ‘Món Planeta’ us duem una llista de consells molt diferents perquè aquests mesos freds passin de la millor manera possible tant pel benestar com per a la butxaca.

Neu al Pirineu català en la primera onada de fred de la tardor 2018 | Servei Meteorològic de Catalunya
Neu al Pirineu català en la primera onada de fred de la tardor 2018 | Servei Meteorològic de Catalunya

1 – Ajustar la potència contractada a les necessitats reals. Tenir una potència elèctrica més alta de la que cal pot ser una de les raons per acabar pagant més del compte a la factura de l’electricitat. Per tant, tenir un bon control de la potència consumida i adaptar la contractada és una bona manera d’optimitzar el cost i estalviar despeses.

2 – El mode stand-by dels electrodomèstics de les nostres llars provoca, de mitjana, un augment d’un 10% a les nostres factures de l’electricitat. Per evitar això, es recomana fer servir regletes amb interruptor, temporitzadors, endolls intel·ligents o altres maneres de fer que, quan els apaguem, s’apaguin de debò.

3 – Mantenir la calefacció a entre 19 i 21 graus. A més, durant la nit pot estar encara més baixa, entre 15ºC i 17ºC. És important recordar que cada grau de més que posem a la calefacció suposa un augment del 7% a la despesa energètica. Així doncs, amb una temperatura de comfort relativament baixa podem tenir-ne prou.

Pixabay
Pixabay

4 – Fer servir climatització per zones. De la mateixa manera, no és necessari mantenir calenta tota la casa sinó només les zones o habitacions que realment es fan servir. Així, si cada habitació té termostats individuals, es poden reprogramar, o bé tancar les vàlvules dels radiadors que hi ha a les habitacions que no es fan servir gairebé mai.

5 – Fer servir el mode ECO del rentaplats i aigua freda a la rentadora. El mode ECO que tenen molts rentaplats suposa un estalvi del 16% en aigua i d’un 20% en electricitat, reduïnt la factura alhora que es redueixen emissions. A més, fer servir aigua freda a la rentadora no només permet estalviar energia sinó, també, allargar la vida de la roba.

6 – Fer servir eines d’eficiència energètica. Canviar els llums de la casa per LEDs pot estalviar fins a un 80% d’aquesta despesa elèctrica a la factura. Si es tenen bombetes tradicionals de 60 watts, canviar-les per LEDs de 10 watts pot estalviar, de mitjana, 11€ anuals.

Coberta solar al centre sociosanitari El Carme (Barcelona) | AMB
Coberta solar al centre sociosanitari El Carme (Barcelona) | AMB

7 – Apostar per l’autoconsum. Les hores on el consum elèctric és més car són les que coincideixen amb les hores en què més energia solar es genera. Així, apostar per l’autogeneració fotovoltaica pot suposar un estalvi molt gran, de fins a un 70% a la factura de l’electricitat, a més dels beneficis climàtics i ambientals que suposa. Tot i la inversió inicial, a llarg termini suposa una de les millors apostes que es poden fer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa