MonPlaneta
L’eficiència energètica, un repte de present i futur que ens implica a tots
  • CA

Ja fa 22 anys que el cinc de març es va fixar com a Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, per tal de conscienciar ciutadans, empreses i institucions de la importància de tenir cura del planeta i de fer un ús conscient i responsable de l’energia. A dia d’avui s’ha avançat molt en aquest sentit, especialment davant la urgència del repte del canvi climàtic, però encara hi ha molt per fer, i el compromís de tots els sectors implicts és essencial per aconseguir-ho.

La indústria és, evidentment, una de les activitats que més energia consumeix. Segons la companyia de solucions d’alta qualitat, seguretat i sostenibilitat TÜV SÜD, les indústries química, alimentària i metal·lúrgica absorbeixen més del 50% del consum de l’estat espanyol. En general, a més de l’electricitat, el gas i altres combustibles fòssils són les fonts d’energia que més empra aquest sector, per la seva densitat energètica. No obstant això, se’n podria reduir el consum millorant el sendiment dels processos i redirigir-los al consum d’electricitat d’origen renovable, l’únic recurs que garanteix alta eficiència, impacte ambiental baix i un cost reduït, com passa en el sector de la mobilitat.

Precisament, en aquest sentit el 2019 les energies renovables ja van suposar un 38,6% de l’electricitat generada a l’estat espanyol i, el 2030, s’espera que la xifra hagi pujat fins al 74%. Una part del camí que ens ha de dur fins a aquesta meta, o fins i tot a superar-la, és el control del consum, que a més té beneficis econòmics tant per a les empreses com per als particulars.

Una de les recomanacions dels experts de TÜV SÜD és la implementació d’instal·lacions d’autoconsum, especialment fotovoltaiques, per augmentar la independència energètica i produir l’electricitat el més a prop possible del punt de consum. Així, a més, s’aconseguiria desvincular la producció d’energia de la contaminació i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, un dels reptes més grans a què ens enfrontem.

A banda d’això, és clar, les companyies elèctriques també tenen un paper molt important en la descarbonització de l’economia. Endesa, per exemple, la més gran de l’Estat, ha apostat per l’eficiència energètica optimitzant els seus processos de generació, reduint les pèrdues a les xarxes de distribució i millorant l’eficiència dels seus edificis i instal·lacions, a més de posar en marxa campanyes de conscienciació ciutadana i oferir productes i serveis eficients per als seus clients.

Més enllà dels grans sectors productius i de les empreses de generació i distribució, però, cadascú pot fer molt per contribuir a l’eficiència energètica amb petits canvis quotidians i millores que poden estalviar grans quantitats d’energia. Les dades de l’Institut per la Diversificació i l’Estalvi d’Energia indiquen que una llar mitjana de l’estat espanyol gasta uns 1.000€ anuals en energia, el 50% (5.300kWh) de la qual s¡empra en climatització mentre els electrodomèstics i l’aigua calenta ocupen la segona i tercera posició, amb uns 1.900 kWh cadascun. La il·luminació, de fet, només representa al voltant d’uns 400 kWh.

Així, la clau per reduir el consum energètic és una combinació d’hàbits i precaucions complementàries que ajuden a cuidar el medi ambient i, al mateix temps, redueixen l’import de la factura. Així, per exemple, l’ús d’electrodomèstics amb alta eficiència energètica pot tenir un paper molt important en un ús eficient de l’electricitat. Tot i això, hi ha un munt de recomanacions que es poden aplicar a la nostra vida diària i que també marquen la diferència.

Per cuinar, per exemple, es recomana usar els recursos en aquest ordre: microones, olla de pressió i forn, sent aquest darrer el que consumeix més energia. En comparació, un microones amb etiquetatge energètic A suposa un estalvi d’entre el 60 i el 70% en l’ús d’energia. En cas de fer servir el forn, a més, és important no obrir-lo mentre està encès i tenir en compte que, si s’apaga cinc minuts abans d’acabar de cuinar, la calor residual farà que el menjar es faci igualment consumint menys energia.

A les cuines de gas i vitroceràmica, d’altra banda, s’aprofita al màxim la calor si els recipients són una mica més grans que les zones de cocció. Una altra forma d’estalviar energia és amb olles de pressió súper ràpides o tapant les olles i paelles durant la cocció perquè el menjar es faci abans.

Pel que fa a la rentadora, el 90% del seu consum és per escalfar l’aigua. Per això és recomanable programar cicles curts de rentat i fer servir aigua freda o tèbia, estalviant entre un 80 i un 92% d’energia. A més, fer-la servir només quan estigui plena i optar per models amb un etiquetatge de baix consum energètic, aconsegueix un estalvi d’entre un 40 i un 70% d’energia. El rentavaixelles, per la seva banda, compta amb l’opció dels biotèrmics, que compten amb dues preses independents d’aigua i permeten una reducció del 25% del temps de rentat i energia.

L’electrodomèstic de la cuina que consumeix més energia, però, és el frigorífic, amb un 19% de la factura de l’electricitat. Per fer-ne un ús eficient, cal situar-lo evitant els llocs on toqui molt el sol, descongelar-lo periòdicament per evitar la formació de gel que dificulti el seu funcionament i mantenir la temperatura del termòstat en 5 graus per a la refrigeració i -18 per a la congelació.

El bany és un altre punt molt important on es pot estalviar energia. La caldera d’aigua calenta, de fet, és el segon gran consumidor de la llar, amb un 26% del total, i és recomanable fer servir bombes de calor elèctriques per augmentar-ne l’eficiència. A més, és preferible usar l’aigua freda sempre que sigui possible i racionalitzar-ne el consum, per exemple no deixant les aixetes obertes durant l’afaitat o mentre es raspallen les dents.

Pel que fa a la dutxa, no banyar-se estalvia una gran quantitat d’aigua i energia i, a més, els capçals i reductors de cabal per a les aixetes, poden ajudar a gastar la meitat d’aigua i d’energia. Els reguladors de temperatura amb termòstat, sobretot per a la dutxa, poden estalviar entre un 4% i un 6% d’energia, i els sistemes de doble polsador o de descàrrega parcial per a la cisterna del vàter també són una bona opció per a estalviar una gran quantitat d’aigua.

L’estalvi percentual més gran que podem aconseguir, però, és en il·luminació. Així, els tres objectius de la il·luminació eficient són reduir el consum d’energia, allargar la vida a les bombetes i reduir, així, l’impacte sobre el medi ambient. La tecnologia LED compleix aquests 3 objectius, i contribueix també a una economia circular. Substituir les bombetes per LEDs, en el mateix nivel d’il·luminació, estalvia un 90% d’energia i proporciona unes 50.000 hores de vida útil. D’altra banda, si a la llar hi ha nens o es té l’hàbit de deixar les llums enceses amb freqüència, pot ser una bona idea instal·lar un sistema detector de presència.

Els edificis on vivim i treballem requereixen molta energia per climatitzar-se. El seu aïllament tèrmic, doncs, és fonamental. Els sistemes de doble vidre o doble finestra redueixen quasi a la meitat la pèrdua de calor pel que fa a l’envidrament senzill. Les petites millores a l’aïllament poden comportar estalvis energètics i econòmics de fins a un 30% en calefacció i/o aire condicionat.

El de de portes i finestres pot representar entre un 10% i un 25% del compte d’energia en la climatització de la llarg. Per tapar les escletxes i disminuir les infiltracions es poden fer servir mitjans senzills i barats com la silicona, la massilla o el rivet. A més, cal aïllar adequadament els tambors de les persianes i també és bona idea utilitzar làmines adhesives de material plàstic transparent per a enganxar-les a marcs i vidres.

Pel que fa específicament a la calefacció, cal tenir en compte que per a cada grau que augmentem la temperatura, s’incrementa el consum d’energia aproximadament un 7%. Un dels sistemes més eficients és el sòl radiant. El seu ús comporta un estalvi d’energia important, no solament a causa que l’aigua que circula pels tubs del sòl té una temperatura inferior a la d’altres sistemes de radiadors, sinó pel fet que la calor es reparteix des del sòl, fet que suposa una distribució més homogènia de la calor. És recomanable fixar la temperatura de refrigeració a 25 graus.

Amb la instal·lació de tendals i vidres adequats, i aïllant adequadament els murs i sostres, es poden aconseguir estalvis d’energia en l’ús de l’aire condicionat superiors al 30%.

Finalment és bo recordar que, segons un estudi de la Unió Europea, els electrodomèstics en estat d’espera produeixen una despesa energètica de 7.000 milions d’euros anuals i causen 20 milions de tones d’emissions de CO2. En una llar mitjana, el 75% de l’electricitat utilitzada per a fer funcionar els productes electrònics es consumeix quan els productes estan apagats.

Així doncs es fa evident la importància d’apagar totalment els aparells electrònics en acabar d’usar-los. L’ús d’una regleta ens pot ajudar a apagar tots els perifèrics i qualsevol altre aparell elèctric alhora i, així, evitar que quedin encesos, estalviant-nos més de 40 euros anuals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa