MonPlaneta
L’autoconsum compartit, un futur verd i ‘low-cost’ per a les empreses
  • CA

En un moment on el preu de l’electricitat és en màxims històrics, cada vegada hi ha més particulars que volen estalviar a la factura i també més empreses que volen fer el mateix i, fins i tot, obtenir alguns beneficis gràcies a l’autoconsum. De fet, segons una nota publicada per l’empresa ‘Contigo Energía’, el model d’autoconsum compartit pot estalviar fins a un 40% de la factura, obrint el camí a un futur verd i ‘low-cost’ per als negocis. Aquest model és especialment eficient des del mes de desembre, quan el govern espanyol va aprovar el Reial Decret que regula les condicions de l’autoconsum i que permet fer-ho en punts de subministrament de tensió mitjana.

Un exemple a Navarra

La nota posa l’exemple de l’empresa navarresa iSiMAR, que dissenya i fabrica mobiliari, que volia passar a l’autoconsum no només per la seva economia sinó també per estalviar emissions de gasos d’efecte hivernacle. La companyia volia instal·lar 1.352 plaques solars, amb una potència de 600kW i un cost proper als 400.000€. Per fer-ho va contactar amb ‘Contigo Energía, que els va assessorar i va dur a terme totes les gestions necessàries perquè, a més de l’autoconsum, la instal·lació pogués vendre l’excedent generat a altres empreses de la zona, ja que la superfície de què disposava iSiMAR era superior a la que necessitaven pel seu consum òptim anual.

Un dels dos socis de l’empresa, Eduardo Ruiz de Velasco, explica que sempre han tingut “un gran interès” per l’energia neta i els seus beneficis. Així, firma, les plaques solars els han permès “reduir considerablement” les despeses en aquest capítol i, a més, compartir els excedents amb els veïns, cosa que “els alegra”.

Gràcies a l'autoconsum compartit, les empreses poden estalviar a la factura de la llum i obtenir beneficis de la venda a altres empreses properes | iSiSMAR
Gràcies a l’autoconsum compartit, les empreses poden estalviar a la factura de la llum i obtenir beneficis de la venda a altres empreses properes | iSiSMAR

Un cop de mà del Reial Decret d’Autoconsum

En un primer moment l’excedent no es podia compensar perquè superava els 100kW, el límit permès en aquell moment, però l’aprovació del Reial Decret va fer que replantegessin el projecte i el venguessin a empreses properes, per sumar a l’estalvi energètic de la instal·lació –entre un 30 i un 40%– els beneficis de la venda d’energia. Així, van acordar individualment les condicions amb elles, fent que estalviïn entre un 10% i un 20% de la seva factura.

La llei, però, posa una condició per a aquest model: que totes les empreses siguin de la mateixa comercialitzadora, que a més de facturar s’ha d’encarregar d’assignar coeficients d’energia a cadascuna de les companyies que participen al repartiment i de les gestions necessàries per a la venda de l’excedent.

En aquest cas, la instal·lació d’iSiMAR generarà uns 824.000kW/h cosa que vol dir, en comparació amb el mix elèctric actual, que estalviarà l’emissió d’unes 226 tones de diòxid de carboni cada any. El president de Contigo Energía, Jorge González Cortés, explica a la nota que estan “molt satisfets” amb la feina feta, que suposa “un altre exemple del futur del consum energètic i dels múltiples beneficis que duu”, tant per a l’economia com pel medi ambient.

Més notícies
La tecnologia es basa en el mateix principi que les ulleres de visió nocturna | UNSW Sydney
Un gran avenç facilita la captació d’energia solar a la nit
Una millora en la captura d'energia termal pot augmentar enormement la generació renovable d'electricitat
Plaques solars | Exciton Science
Les ciutats podrien ser gairebé autosuficients amb l’energia solar
Un estudi fet a Melbourne (Austràlia) crea un model on les plaques fotovoltaiques són part integral dels edificis
Els aires condicionats amb energia solar poden reduir molt la factura de l'electricitat | Pxhere
Com instal·lar plaques solars per tenir aire condicionat de franc a casa
Tenir-ne no només redueix la despesa elèctrica sinó que també redueix emissions
Plaques fotovoltaiques al sostre de la confraria de pescadors de Palamós
L’autogeneració a partir d’energia fotovoltaica creix un 140% a Catalunya el 2020
El nombre d’instal·lacions d'autoconsum es va triplicar fins a superar les 8.200, sobretot pel creixement a les llars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa