MonPlaneta
El canvi climàtic farà més difícil prendre un bon cafè

Etiopia, el principal productor de cafè d’Àfrica, podria veure com el canvi climàtic fa caure’n la qualitat i que les varietats tinguin un gust menys potent. Així ho indiquen els resultats d’un estudi dut a terme per experts internacionals i que ha projectat els efectes que tindrà el canvi climàtic en el cultiu d’aquest producte.

En un article publicat a la revista ‘Scientific Reports’, l’equip, liderat per l’Institut de Postdam per a la Recerca de l’Impacte Climàtic, s’ha fixat en com afectarà això, també, els milions de petits agricultors del país, que obtenen molts més beneficis del cafè de gran qualitat que produeixen que no pas del cafè normal i corrent.

Així, si és possible que l’àrea indicada per a la producció de cafè ordinari s’anirà fent cada cop més gran fins la dècada de 2090, permetent cultivar-ne més i augmentar la producció, les zones idònies per a fer créixer cafè de gran qualitat, que és valorat pels entesos pels seus tocs florals, afruitats i picants, s’encongirà.

Tenint en compte diversos escenaris possibles, l’estudi té en compte 19 factors climàtics i l’impacte que tindrien en el cultiu de cinc varietats extres de cafè, incloent les temperatures, les pluges i l’estacionalitat. Si fa més calor, el cafè madura més ràpid, fent que la qualitat no sigui tan alta. L’augment de les pluges, d’altra banda, també afavoreix la producció de cafè però no beneficia especialment les varietats de gran qualitat que es cultiven a Etiopia.

Els efectes seran diferents per a cada varietat: el Yirgacheffe, per exemple, un dels més valorats del món, podria perdre més del 40% de la seva àrea de cultiu d’aquí a final de segle. Tot plegat, és clar, no només tindria un impacte per als amants del cafè sinó, especialment, per als productors i, de retruc, per a tota l’economia del país. Si haguessin de canviar de la seva agricultura cafetera actual a una a escala industrial per a la que no estan preparats i davant la qual estarien clarament en desavantatge respecte els grans productors de cafè ordinari.

Malgrat tot, encara hi ha temps de prendre mesures locals d’adaptació per preparar-se i respondre als canvis que vindran. Com que cada varietat de cafè creix en un entorn molt concret, caldria estudiar què fer en cada cas, una oportunitat de salvar l’economia etíop i una de les begudes més apreciades arreu del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa