Després de la “carn” feta de plantes, és l’hora del “peix”

La popularització del producte podria alleujar la pressió de la pesca arreu del món

Malgrat els debats –que poden arribar a les instàncies més altes– sobre com ho hem d’anomenar, el fet és que la “carn” vegetariana i vegana són productes a l’alça. A més dels productors en exclusiva d’aquest tipus d’aliments, moltes companyies tradicionals han inclòs línies de menjar vegetarià o vegà que imita l’aparença, la textura i el sabor de la carn a les seves gammes. El fet és que, juntament amb la “carn cultivada”, aquestes alternatives alimentàries poden tenir un paper importantíssim en un futur més sostenible, i ara encara se n’hi ha d’afegir una altra: el peix i el marisc fets de plantes.

A la seva pàgina web, la cadena nord-americana CNN ha publicat un article on dóna unes quantes dades interessants sobre aquests nous actors del mercat del menjar sostenible. Primer de tot, que el sector del peix i el marisc “alternatius” va veure com les seves vendes augmentaven un 23% entre 2019 i 2020, segons afirma The Good Food Institute, una ONG de promoció del menjar sostenible. A més, també explica com les inversions en aquest mercat cada cop creixen més, i com una popularització d’aquesta alternativa al peix i el marisc podria reduir la demanda d’aliments frescos i reduir una pressió pesquera que cada cop és més perillosa per a la biodiversitat dels mars.

Vuna, la tonyina vegana de Nestlé | Nestlé
Vuna, la tonyina vegana de Nestlé | Nestlé

Com passa a les seves germanes “càrniques”, les alternatives al peix i al marisc estan fetes, essencialment, d’algues i algun tipus de llegum, ja siguin mongetes, faves, cigrons, llenties… El sorprenent és que, amb aquests ingredients, es puguin fer “palets de peix”, pastissos “de peix” o “de cranc” o qualsevol tipus d’aliment basat, tradicionalment, en peix o crustacis processats. Fins i tot, en el cas d’OmniFoods, la companyia de Hong Kong creadora de l’OmniPork, han creat una nova línia de productes que inclou alternatives als filets de peix, fins i tot als de tonyina. I parlant de tonyina, no fa gaires setmanes que, a Europa, Nestlé va presentar “Vuna”, la tonyina vegana.

Nou comentari