MonPlaneta
Després de la “carn” feta de plantes, és l’hora del “peix”
  • CA

Malgrat els debats –que poden arribar a les instàncies més altes– sobre com ho hem d’anomenar, el fet és que la “carn” vegetariana i vegana són productes a l’alça. A més dels productors en exclusiva d’aquest tipus d’aliments, moltes companyies tradicionals han inclòs línies de menjar vegetarià o vegà que imita l’aparença, la textura i el sabor de la carn a les seves gammes. El fet és que, juntament amb la “carn cultivada”, aquestes alternatives alimentàries poden tenir un paper importantíssim en un futur més sostenible, i ara encara se n’hi ha d’afegir una altra: el peix i el marisc fets de plantes.

A la seva pàgina web, la cadena nord-americana CNN ha publicat un article on dóna unes quantes dades interessants sobre aquests nous actors del mercat del menjar sostenible. Primer de tot, que el sector del peix i el marisc “alternatius” va veure com les seves vendes augmentaven un 23% entre 2019 i 2020, segons afirma The Good Food Institute, una ONG de promoció del menjar sostenible. A més, també explica com les inversions en aquest mercat cada cop creixen més, i com una popularització d’aquesta alternativa al peix i el marisc podria reduir la demanda d’aliments frescos i reduir una pressió pesquera que cada cop és més perillosa per a la biodiversitat dels mars.

Vuna, la tonyina vegana de Nestlé | Nestlé
Vuna, la tonyina vegana de Nestlé | Nestlé

Com passa a les seves germanes “càrniques”, les alternatives al peix i al marisc estan fetes, essencialment, d’algues i algun tipus de llegum, ja siguin mongetes, faves, cigrons, llenties… El sorprenent és que, amb aquests ingredients, es puguin fer “palets de peix”, pastissos “de peix” o “de cranc” o qualsevol tipus d’aliment basat, tradicionalment, en peix o crustacis processats. Fins i tot, en el cas d’OmniFoods, la companyia de Hong Kong creadora de l’OmniPork, han creat una nova línia de productes que inclou alternatives als filets de peix, fins i tot als de tonyina. I parlant de tonyina, no fa gaires setmanes que, a Europa, Nestlé va presentar “Vuna”, la tonyina vegana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa