Que els països desenvolupats consumissin menys carn i més vegetals podria dur, combinat amb la renaturalització d’antics camps de conreu, a la retirada de 100.000 milions de tones de CO2 de l’atmosfera d’aquí a finals de segle. Un efecte de proporcions enormes que és entre les conclusions d’un estudi publicat a la revista ‘Nature Food’.
A dia d’avui, aproximadament un 25% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle venen de la producció d’aliments, gran part dels quals estan directament relacionades amb la producció de carn. Els animals, a més, necessiten molt espai en cas que pasturin i molt de menjar cultivat en cas que siguin alimentats en granges.

És per això que aquest estudi s’ha preguntat què passaria si als països rics, on es consumeix la majoria de la carn, en mengessin menys, reduint l’ús del sòl per a aquesta finalitat i convertint els camps que ja no fossin necessaris altre cop en espais naturals, amb plantes i arbres que capturessin carboni de l’atmosfera. Els resultats han estat espectaculars i han anat molt més enllà del que ja es coneixia: que el canvi de dieta podia reduir molt les emissions.
Els càlculs s’han fet seguint la hipòtesi que als 50 països més rics del món es passés a una dieta bàsicament vegetal i amb una petita part de carn. Segons els resultats, les emissions de l’agricultura es reduïrien en gairebé dos terços i, amb tota la terra disponible, podrien créixer plantes i arbres que retiressin 98.300 milions de tones de CO2 de l’atmosfera durant els propers 80 anys, el doble que “simplement” canviant de dieta.

Un estudi més que se suma als que s’han fet durant els darrers temps i que apunten directament a la necessitat, pel bé del planeta, que els habitants dels països desenvolupats ens fem càrrec de la nostra responsabilitat amb l’estat present i futur del planeta a tots els nivells.