MonPlaneta
Una dieta amb menys carn pot tenir un efecte enorme en el canvi climàtic

Que els països desenvolupats consumissin menys carn i més vegetals podria dur, combinat amb la renaturalització d’antics camps de conreu, a la retirada de 100.000 milions de tones de CO2 de l’atmosfera d’aquí a finals de segle. Un efecte de proporcions enormes que és entre les conclusions d’un estudi publicat a la revista ‘Nature Food’.

A dia d’avui, aproximadament un 25% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle venen de la producció d’aliments, gran part dels quals estan directament relacionades amb la producció de carn. Els animals, a més, necessiten molt espai en cas que pasturin i molt de menjar cultivat en cas que siguin alimentats en granges.

Granja de porcs | Flickr
Granja de porcs | Flickr

És per això que aquest estudi s’ha preguntat què passaria si als països rics, on es consumeix la majoria de la carn, en mengessin menys, reduint l’ús del sòl per a aquesta finalitat i convertint els camps que ja no fossin necessaris altre cop en espais naturals, amb plantes i arbres que capturessin carboni de l’atmosfera. Els resultats han estat espectaculars i han anat molt més enllà del que ja es coneixia: que el canvi de dieta podia reduir molt les emissions.

Els càlculs s’han fet seguint la hipòtesi que als 50 països més rics del món es passés a una dieta bàsicament vegetal i amb una petita part de carn. Segons els resultats, les emissions de l’agricultura es reduïrien en gairebé dos terços i, amb tota la terra disponible, podrien créixer plantes i arbres que retiressin 98.300 milions de tones de CO2 de l’atmosfera durant els propers 80 anys, el doble que “simplement” canviant de dieta.

Aliments típics de la dieta mediterrània | Wikimedia Commons
Aliments típics de la dieta mediterrània | Wikimedia Commons

Un estudi més que se suma als que s’han fet durant els darrers temps i que apunten directament a la necessitat, pel bé del planeta, que els habitants dels països desenvolupats ens fem càrrec de la nostra responsabilitat amb l’estat present i futur del planeta a tots els nivells.

Més notícies
Carnisser

Diverses maneres de reduir la carn a la dieta: pros i contres

La seva substitució per vegetals, peix o una dieta vegana té impactes diferents en la salut i el medi ambient
Aliments típics de la dieta mediterrània | Wikimedia Commons

La dieta mediterrània pot reduir un 72% els gasos d’efecte hivernacle

La indústria alimentària és una de les principals fonts d'emissions que contribueixen a l'escalfament global
Hamburguesa de Beyond Meat, una de les alternatives a la carn | Flickr

La carn cultivada pot tenir un paper decisiu en el món del futur

Alguns estudis recents calculen l'impacte que tindria un canvi de l'alimentació en aquest sentit
La cua de bou, un plat tradicional cordovès que aprofita aquest apèndixs del bestiar boví

Menjar menuts ajuda a lluitar contra el canvi climàtic

Si la carn dels animals s'aprofités molt més, com s'havia fet tradicionalment, les emissions vinculades a la indústria càrnica podrien caure gairebé un 30%

El malbaratament alimentari, un factor decisiu de l’escalfament global

Si llençar menjar fos un país, seria el tercer emissor més important de gasos d'efecte hivernacle, per darrere dels Estats Units i la Xina

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa