L’any 2022 la Xina va autoritzar ll’equivalent a una mitjana de dues centrals tèrmiques de carbó cada dia. Així ho afirma un informe recent elaborat pel Centre de Recerca en Energia i Aire Net (CREA) i Global Energy Monitor (GEM) que apunta que el país continua sent l’excepció més sagnant a la tendència global a la reducció de l’ús d’aquest combustible fòssil, especialment per a la generació d’energia.
El creixement del consum ha estat quatre cops superior al de 2021
La Xina continua consumint quantitats enormes de carbó, i cada vegada més, malgrat les seves promeses de reduir-ne l’ús per lluitar contra el canvi climàtic. En el cas del 2022, la velocitat a què els projectes eren aprovats era especialment sorprenent, passant per tot el procés en cosa de mesos. En dotze mesos, les autoritats del país van autoritzar 106GW de generació elèctrica amb carbó en 82 indrets, quatre cops més que el 2021.

Unes emissions que dupliquen les dels Estats Units
Tot plegat contribueix a que, a dia d’avui, la Xina sigui el país que més gasos d’efecte hivernacle emet al món, més del doble que el país que es troba en segon lloc, els Estats Units. L’explicació, si més no en part, pot ser per la sequera extrema que va patir durant l’any passat, la pitjor dels darrers 60 anys, que va deixar sense subministrament elèctric les zones del país que depenen de les grans centrals hidroelèctriques. Així, com a alternativa ràpida, el consum de carbó es va disparar.

Una situació molt complexa
El fet, però, és que això no és el primer cop que passa. Després de tancar centenars de mines de carbó i reduir la producció de les altres, els talls de subministrament elèctric van obligar el govern xinès a rectificar i a tornar a produir grans quantitats de carbó per generar electricitat. Alhora, els experts afirmen que els 125GW de generació solar i eòlica que es van instal·lar a la Xina l’any passat, per bé que són una gran quantitat, són menys d’un 2% de la demanda total del país i, per tant, són una picada de mosquit a les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
La situació al país, doncs, és molt complexa, ja que la seva reducció en l’ús de carbó és una necessitat no només per a ell sinó per a les esperances de complir els objectius de reducció d’emissions de tot el planeta. I no obstant això, sembla que la Xina troba impossible fer-ho, no només per la manca d’alternatives per generar electricitat sinó també perquè els grans empresaris del carbó fan pressió per protegir els seus interessos.