MonPlaneta
La Xina promet que no construirà més centrals tèrmiques de carbó a l’estranger
  • CA

En un anunci que podria ser clau per al futur dels esforços per reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera, la Xina s’ha compromès a no construir més centrals tèrmiques de carbó a l’estranger. Així ho va fer saber el líder del país, Xi Jinping, en un discurs a l’Assemblea General de les Nacions Unides que podria suposar un cop de timó en una de les seves estratègies més importants: la Iniciativa del Cinturó i la Ruta de la Seda.

Durant els darrers anys, la Xina ha finançat projectes de centrals tèrmiques de carbó a països com el Vietnam i Indonèsia, com a part dels seu projecte de desenvolupament d’infraestructures als països del seu voltant. Aquests moviments, però, han topat amb l’oposició de molts altres països pel problema que suposen a l’hora de reduir les emissions de CO2 i la contaminació, i és per això que la Xina, finalment, ha anunciat un canvi en aquestes inversions a l’estranger. El país, a partir d’ara “augmentarà el suport als països en vies de desenvolupament perquè expandeixin les energies verdes i baixes en carboni”, segons va explicar Jinping, que no va donar gaires més detalls.

Central d'energia tèrmica a la Xina | Wikimedia Commons
Central d’energia tèrmica a la Xina | Wikimedia Commons

De fet, aquest canvi d’actitud ja s’havia notat, si bé no s’havia fet explícit, durant els darrers mesos. Si la Iniciativa del Cinturó i Ruta de la Seda ha fet que, durant anys, la Xina hagi estat present en la construcció de línies de ferrocarril, de ports, de carreteres i de centrals de carbó, durant tot aquest any no ha finançat ni una sola tèrmica. L’Enviat Climàtic dels Estats Units, John Kerry, ha aplaudit la iniciativa, declarant que estava “encantat” que la Xina hagués pres “aquesta decisió important”. Tot i això, hi ha molts detalls que no s’han esclarit, com si la decisió afectarà les centrals tèrmiques que, tot i que no s’hagin començat a construir, ja havien estat aprovades.

Aquest gest, a més, tampoc no amaga els altres problemes de la Xina, que actualment és l’emissor de gasos d’efecte hivernale més gran del planeta i que té una dependència enorme de l’energia del carbó. De fet, el país crema la meitat del carbó del món i continua construint centrals noves, o si més no ho feia fins ara. Segons els plans anunciats pel mateix Xi Jinping l’any passat, el país vol arribar al seu punt màxim d’emissions abans de 2030 i, després, anar reduint-les fins arribar a la neutralitat el 2060. Com ho farà, però, continua sent un misteri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa