MonPlaneta
La recuperació econòmica està sent liderada pel carbó, un mal auguri per al planeta

Les emissions de diòxid de carboni d’origen humà aquest 2021 creixeran enormement a mesura que l’economia global comenci a recuperar-se amb força després de la pandèmia. En un informe, l’Agència Internacional de l’Energia avisa que les emissions provinents de la generació augmentaran en 1.500 milions de tones, la segona pujada anual més alta de la història, perquè a l’Àsia, i especialment a la Xina, les centrals tèrmiques de carbó estan treballant a tota potència, empetitint el desplegament certament ràpid de les renovables. En un comunicat, el director executiu de l’AIE, Fatih Birol, afirma que “és un advertiment greu que la recuperació econòmica de la crisi sigui de tot menys sostenible per al nostre clima”. “Si els governs del món no es mouen ràpidament per retallar les emissions, la situació del 2022 probablement serà pitjor”.

L’Agència fa aquest advertiment just abans que, aquesta setmana, la cimera sobre la crisi climàtica organitzada pel president dels Estats Units, Joe Biden, reuneixi una quarantena de líders mundials. Fatih Birol considera que és “un moment crític per comprometre’s a accions clares i immediates” ja que, si durant la pandèmia les emissions van caure a causa de les restriccions de moviment, els confinaments i la imposició del teletreball, aquesta millora només podia ser momentània i havia de tenir efecte rebot si no s’hi feia res. Segons els càlculs de l’AIE, el 2021 la demanda d’energia pujarà un 4,6%, superant la de 2019, especialment a causa de l’augment de les necessitats de les economies en desenvolupament. Així, les emissions derivades del sector energètic a finals d’any es quedaran al nivell pre-pandèmia, recuperant el 80% del descens que es va observar l’any passat.

El més preocupant de tot plegat és que aquesta recuperació de la demanda energètica es compensi amb més ús de carbó, amb un nivell de consum que podria tornar al màxim històric de 2014 i amb la Xina sent responsable de la meitat d’aquest ús. L’AIE posa de manifest que, a Europa i als Estats Units, l’ús del carbó també està creixent, però que tot i això continuarà molt per sobre dels nivells pre-pandèmics. Per sort, no tot són males notícies: les estimacions de l’AIE també afirmen que més de la meitat de l’augment en el subministrament d’energia global provindrà de fonts renovables, gràcies al desplegament de les energies solar i eòlica arreu del món i especialment també a la Xina. El futur, però, en un moment en què la pandèmia encara no s’ha acabat, continua presentant moltes incògnites.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa