MonPlaneta
Un sistema olfactori intel·ligent podria diagnosticar malalties per l’olor
  • CA

Un equip d’investigadors xinesos ha anunciat el desenvolupament d’un sistema d’intel·ligència artificial olfactòria i portàtil (un ‘e-nas’) que podria, algun dia, diagnosticar la malaltia de Parkinson a través de l’olor, en una prova ràpida a la consulta de qualsevol metge. Així, es fa una nova passa en la recerca d’una manera d’accelerar el diagnòstic de malalties com aquestes gràcies als compostos que s¡alliberen per la pell.

En el cas del Parkinson, és ben sabut que causa problemes motors com ara tremolors, rigidesa i problemes per caminar, a més d’altres com depressió i demència. Tot i que no hi ha cap cura per a aquesta malaltia, un diagnòstic ràpid pot permetre començar el tractament més aviat i, si més no, millorar la qualitat de vida dels pacients i allagar-los l’esperança de vida. El problema és que la majoria de vegades el diagnòstic es fa quan apareixen els símptomes motors, cosa que ja és senyal d’un dany neurològic irreversible.

El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent després de l’Alzheimer

No fa gaire, un equip d’investigadors va fer un descobriment important: les persones amb Parkinson secreten més sèu, el greix de la pell. El sèu, en combinar-se amb alguns llevats, enzims i hormones, acaba produint olors molt particulars que, tot i que serien gairebé impossibles d’identificar per una persona, per bon olfacte que tingués, sí que es poden detectar gràcies a la cromatografia de gas/espectrometria de masses. El problema és que aquests aparells són grossos, lents i cars, i els científics volien crear un aparell que fes el mateix servei de manera més ràpida, fàcil i barata.

Aquí és d’on va sortir l'”e-nas”, que combina la cromatografia de gas amb un sensor d’ones acústiques, que identifica compostos gasosos a través de la seva interacció amb les ones sonores, i algoritmes d’aprenentatge automàtic. Els investigadors van obtenir mostres de sèu de 31 persones amb Parkisnon i 32 persones sanes i van analitzar-ne els compostos orgànics volàtils amb l’e-nas, que va identificar diferències significatives en tres compostos.

Gent gran i confinament

A partir d’aquests resultats, van elaborar un model pel diagnòstic del Parkinson i el van posar a prova amb 12 pacients més que tenien la malaltia i 12 persones sanes. En el primer intent, l’e-nas va tenir un 70,8% d’eficàcia predint el Parkinson. De fet, pel que fa als pacients que tenien la malaltia, en va identificar un 92%, però en canvi va donar uns quants falsos positius. Amb millores posteriors, el % de diagnòstics correctes va pujar fins al 79,2%.

Abans que aquest aparell estigui a punt per ser emprat a qualsevol consulta, caldrà introduir dades de moltíssimes més persones per millorar-ne l’eficàcia i, a més, tenir en compte factors com ara la raça. Tot i això, aquests resultats, i el fet que el sistema pugui arribar a ser emprat per detectar altres malalties a més del Parkinson, suposa un avenç molt interessant de la medicina. L’aparell ha estat presentat en un article a la revista ‘ACS Omega’.

Més notícies
Cèl·lules alliberant citocines | Wikimedia Commons
Una molècula podria ajudar les persones amb asma i al·lèrgies alimentàries
Un estudi aprofundeix en el coneixement d'aquestes reaccions autoimmunes per tal de trobar-hi nous tractaments
Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19 | ACN
Prevenir les pandèmies és molt més barat que aturar-les quan passen
Un estudi enumera les millors mesures per evitar casos com el de la Covid
Ecografia | Wikimedia Commons
Una ecografia al segon trimestre d’embaràs pot detectar signes d’autisme
Es poden observar anomalies al cor, ronyons i cap que són tres cops més comunes en nadons que desenvolupen el trastorn
Pixnio
Un medicament podria minimitzar els espasmes del Parkinson
Aquests sacseigs són un efecte habitual de la medicació per reduir el tremolor
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Creen anticossos que destrueixen cèl·lules velles i frenen l’envelliment
Salvador Macip lidera una recerca que ha creat "bombes intel·ligents" que identifiquen i eliminen les cèl·lules envellides que s'acumulen als teixits
Implant cerebral | Fonds de Dotation Clinatec
‘Curen’ la depressió a una dona amb un implant cerebral
El seu estat va millorar enormement, obrint la porta a continuar investigant en aquest tipus de teràpia
Identifiquen una molècula que bloqueja les formes tòxiques de la proteïna que provoca el pàrkinson
La troballa pot ajudar a desenvolupar noves estratègies terapèutiques i de diagnòstic per a aquesta i altres malalties

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa