MonPlaneta
Una ecografia al segon trimestre d’embaràs pot detectar signes d’autisme

Una ecografia rutinària durant el segon trimestre d’embaràs pot permetre detectar senyals primerenques de trastorn de l’espectre autista (TEA), segons afirma un nou estudi dut a terme per investigadors de la Universitat Ben-Gurion del Nèguev i el Centre Mèdic Soroka, a Israel.

En un article publicat a la revista ‘Brain’, els científics expliquen com, després d’examinar l’anatomia fetal de centenars d’ecografies prenatals, s’han detectat anomalies al cor, els ronyons i el cap a un 30% dels fetus que més endavant van desenvolupar aquest trastorn.

Un infant jugant  | Pixabay
Un infant jugant | Pixabay

Aquesta proporció, que és tres vegades superior a les dels fetus de la població general, podria ser un indicador de la possibilitat que el nadó acabi patint autisme. Segons les dades analizades, aquestes anomalies s’han observat més sovint en femelles que en mascles i, a més, seva severitat està relacionada amb la severitat que té el TEA un cop els infants ja han nascut.

Els metges podrien fer servir aquestes senyals, que són fàcils d’observar en ecografies rutinàries, per avaluar quines probabilitats té el nadó de néixer amb aquest tipus de trastorn. Alguns estudis anteriors ja havien demostrat que els nadons nascuts amb malalties congènites, especialment del cor i els ronyons, tenien més probabilitats de desenvolupar un trastorn de l’espectre autista, però aquest estudi indica que alguns tipus concrets del trastorn, que s’associen a algunes anomalies concretes, comencen i es poden detectar a l’úter.

Un estudi anterior, elaborat pel mateix Centre Mèdic Soroka, va concloure que un diagnòstic i un tractament ràpids permeten que les habilitats socials dels infants amb aquest trastorn es multipliquin per res. Aconseguir identificar el TEA, doncs, o si més no detectar la possibilitat que es desenvolupi, podria permetre als metges començar els tractaments des del mateix moment del naixement, i no als dos o tres anys com fins ara, millorant la qualitat de vida dels afectats.

Més notícies

L’IRB Barcelona estrena un ecògraf capdavanter en la recerca biomèdica

El nou sistema d'ecografia d'alta resolució permet visualitzar de forma no invasiva tota mena d'òrgans
:  - Mobile
Un nadó rient | Pixabay

Dos sexes no són suficients, tampoc per a la ciència

Dos professors nord-americans expliquen per què la tria binària als certificats de naixement és alhora incorrecta i problemàtica
:  - Mobile

Una vacuna contra el Zika dóna resultats prometedors

Ha impedit que el virus passi de les mares als fetus en assaigs en animals
:  - Mobile
Un plat de curry vindaloo | Pxhere

El pebre fa que la llet materna sigui “picant”

Aquesta troballa podria ajudar a entendre la formació de les preferències alimentàries en els nadons
:  - Mobile
Una embarassada amb un cinturó fetal | ACN

L’exposició al paracetamol durant l’embaràs s’associa amb símptomes de TDAH i autisme

Un estudi d'ISGlobal amb més de 70.000 infants de sis cohorts europees dona suport als resultats de treballs anteriors
:  - Mobile
El nostre cervell desenvolupa addicció a la mentida

Un estudi internacional perfila el mapa genètic més ampli sobre trastorns psiquiàtrics

S'han descrit 109 variants genètiques relacionades amb vuit patologies
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa