MonPlaneta
Un medicament podria minimitzar els espasmes del Parkinson

Un nou medicament podria servir per minimitzar els moviments erràtics de la malatia de Parkinson. Així ho afirma un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica de Texas, en un article publicat a ‘Experimental Neurology’ que exposa els resultats de les proves dutes a terme en titís.

La molècula, anomenada PD13R, va reduir en més d’un 85% els tremolors dels animals participants a l’estudi. A més, també van millorar la qualitat del seu son en comparació amb un altre medicament emprat actualment. Aquests sacseigs no són a causa de la malaltia sinó un efecte secundari de la levodopa, la medicina emprada per fer que els pacients recuperin l’equilibri i es redueixin els tremolors associats a aquest mal. Eliminar-los, doncs, podria canviar la vida de tots els qui el pateixen.

La molècula en el receptor corresponent | Texas BioMed
La molècula en el receptor corresponent | Texas BioMed

La naturalesa progressiva –neurodegenerativa– del Parkinson fa que sigui molt difícil la creació de medicaments. El responsable és un neurotransmissor, la dopamina, de què hi ha cinc receptors diferents que són molt semblants però tenen estructures diferents. Així, trobar un fàrmac que només interactuï amb un d’ells resulta extremadament complicat.

Un programa de descobriment de medicines, anomenat Rhodium, va identificar la PD13R com a possible candidata. Aquesta molècula, d’un tipus que té propietats antipsicòtiques, va ser provat amb el receptor D3 de la dopamina en cultius de cèl·lules. La conclusió va ser que en comparació amb el receptor D2, el més semblant, tenia una selectivitat gairebé 1.500 cops superior.

Les proves amb animals es van fer en titís, uns primats que, com els humans, desenvolupen els mateixos símptomes en prendre levodopa. En tractoar-losamb PD13R, aquests espasmes es van reduir enormement, un resultat molt espectacular. A més, en comparació amb un medicament emprat actualment per tractar aquests efectes, els animals van veure millorada la qualitat del seu son. El proper pas seria la fase 1 d’assaigs clínics en humans, que començaran durant els propers dos anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa