El telescopi de l’Observatori de l’Alta Provença (França) ha permès un equip d’astrònoms de la Universitat de Birmingham descobrir un exoplaneta molt estrany. Com el famós Tatooine de l’univers de ‘Star Wars’, la llar d’Anakin i Luke Skywalker, aquest món, anomenat Kepler-16b, orbita dos sols que, alhora, s’orbiten l’un a l’altra. Des de la superfície d’aquell planeta, doncs, es podrien veure dues postes de sol.
El planeta és, aproximadament, a 245 anys-llum de la Terra, i va ser detectat gràcies al mètode de la velocitat radial, que permet als astrònoms saber de l’existència d’un planeta observant els canvis en la velocitat de l’estrella que orbiten. Haver-ho aconseguit en un sistema tan especial com aquest, però, en un planeta dels anomenats circumbinaris, és un avenç, ja que permet fer-ho des de terra ferma, amb una eficiència més gran i a un cost menor que fer-ho amb aparells a l’òrbita terrestre. A més, la velocitat radial també és sensible a l’existència d’altres planetes al mateix sistema i permet saber la massa del planeta, una dada fonamental.

Després d’haver-ne trobat un, els astrònoms esperen poder identificar més planetes circumbinaris i estudiar-los per saber com s’han pogut formar. Si normalment els planetes neixen d’un disc protoplanetari que orbita una estrella jove, en el cas d’un sistema binari com aquest això no és possible. Així doncs, hi ha d’haver una altra explicació, perquè la gravetat de les dues estrelles interfereix al disc protoplanetari i no deixa que el material s’aglomeri formant planetes.
És possible, per exemple, que es formés lluny de les dues estrelles, on la seva gravetat és més feble, i que posteriorment s’hi hagi anat acostant. Si no fos així, caldria ravisar la comprensió del procés d’acrecció planetària per comprendre l’existència d’aquest món. El descobriment del planeta ha estat anunciat en un article a la revista ‘Monthly Notices of the Royal Academy of Sciences’.