MonPlaneta
Descobreixen una nana blanca ultramassiva producte de la fusió de dues estrelles
Recreació artística de dues nanes blanques a punt de fusionar-se
Recreació artística de dues nanes blanques a punt de fusionar-se | Observatori Austral Europeu

!--akiadsense-->

Les nanes blanques són les restes d’estrelles que han esgotat tot el combustible i han perdut les seves capes externes, quedant-ne només la part central, amb una massa aproximada de la meitat de la del Sol que, quan arribi al final de la seva vida, també acabarà convertit en un astre d’aquest tipus. Els astrònoms del projecte Gaia de l’Agència Espacial Europea i del Telescopi William Herschel de l’illa de La Palma (Espanya), però, han trobat una nana blanca extraordinària a només 150 anys-llum de nosaltres. En comptes de ser petita, té una massa d’1,14 vegades la del Sol, pràcticament el doble que les que s’havien descobert fins ara, i és per això que pensen que és el resultat de la fusió de dues estrelles.

Tal com explica un article a la revista ‘Nature Astronomy’, l’anàlisi espectrogràfic de l’estrella indicava que contenia molt més carboni del que hauria estat habitual, cosa que va sorprendre molt els experts i els va dur a continuar investigant-la. Per la seva velocitat de rotació –les estrelles més velles giren més ràpid que les joves– van adonar-se que era molt més antiga que no es pensaven. Amb aquestes dades, i les concentracions estranyes no només de carboni sinó també d’hidrogen, els astrònoms van començar a pensar si una nana blanca tan gran no podien ser, en realitat, dues estrelles d’aquest tipus que s’haguessin fusionat.

Sistema binari
Recreació artística d’un sistema estel·lar binari | NASA

!--akiadsense-->

Els sistemes estel·lars binaris són força habituals. Normalment, quan una de les dues estrelles mor, la segona se li apropa perquè, en encongir-se, l’òrbita es redueix. Després, l’altra estrella acabarà morint i les dues nanes blanques resultants continuaran orbitant-se mútuament cada cop més a prop fins que, finalment, es fusionin. En el cas d’aquesta estrella, WDJ0551+4135, la fusió devia ser entre dues nanes blanques i, tot i que hi ha un límit de massa a partir del qual una fusió d’aquest tipus hauria de provocar una supernova, és a dir, una explosió còsmica de grans porporcions, aquestes dues van unir-se en una de sola fa 1.300 milions d’anys, cosa que vol dir que existien des de feia moltíssim més.

Tot i que s’han descobert algunes nanes blanques fusionades com aquesta, i que la seva composició la fa destacar especialment, és possible que les millores en la tecnologia d’observació de l’espai ens permetin descobrir-ne moltes més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa