MonPlaneta
Núvols de metall i pluja de joies: el temps a un exoplaneta llunyà
  • CA

Els descobriments de nous planetes fora del Sistema Solar són constants gràcies a l’avenç de la tecnologia d’exploració de l’espai, i el que n’aprenem d’ells és que les seves característiques poden ser gairebé inimaginables. En un article a ‘Nature Astronomy’, un equip d’investigadors ens dóna més detalls de WASP-121b, un planeta llunyà on els núvols són de metall i hi plouen pedres precioses en estat líquid.

A uns 855 anys-llum de nosaltres, WASP-121b és el que es coneix com un Júpiter ultracalent, un planeta enorme, fet de gas i amb unes temperatures altíssimes. Va ser descobert el 2015 i, des d’aleshores, cada descobriment ha estat una sorpresa. El planeta té una atmosfera de vapor d’aigua, tan calent que brilla, i orbita la seva estrella de tan a prop que està agafant forma de pilota de rugbi a causa de la gravetat.

El Telescopi Espacial Hubble vist des del transbordador espacial Atlantis | NASA
El Telescopi Espacial Hubble vist des del transbordador espacial Atlantis | NASA

La seva òrbita és tan curta, de fet, que un any hi dura només trenta hores. De manera semblant a la Lluna amb la Terra, gira al voltant de la seva estrella de manera que sempre li mostra la mateixa cara mentre que, a l’altra, sempre és de nit. Gràcies a les dades obtingudes pel Telescopi Espacial Hubble, ara sabem que les temperatures a la cara il·luminada són tan altes que els àtoms d’aigua es trenquen i viatgen cap a la cara fosca en vents de gairebé 18.000 quilòmetres per hora. Allà, tornen a formar aigua que és transportada a l’altre costat del planeta, on torna a començar el cicle de l’aigua més extrem que es coneix.

La diferència de temperatura entre el dia i la nit és extremadament alta, amb màximes de 2.230ºC a la primera i mínimes de 1.230ºC a la segona. A la cara on sempre és de nit, doncs, les temperatures són prou “baixes” com perquè es formin núvols… de ferro i corindó, un mineral que es pot trobar als robís i els safirs. Aquests núvols també segueixen el mateix cicle de l’aigua però, abans d’arribar a la cara diürna i desfer-se, poden provocar precipitacions de joies líquides.

Després d’aquests descobriments amb el Hubble, els astrònoms faran servir el nou Telescopi Espacial James Webb, amb instruments molt més potents i precisos, per continuar estudiant aquest planeta. Un indret fascinant on, si bé és impossible que hi hagi cap tipus de forma de vida, hi tenen lloc uns processos absolutament fascinants.

Més notícies
Una exolluna vista des de la superfície del seu planeta | Pixabay
Detectada una lluna enorme orbitant un exoplaneta
És 2,6 cops més gran que la Terra i es troba a 5.500 anys-llum de nosaltres
El satèl·lit TESS
Troben vapor d’aigua a l’atmosfera d’un exoplaneta
Els astrònoms consideren que estan avançant per comprendre quines diferències en la formació els acaben fent tan diversos
Reproducció artística del Júpiter calent que sembla una pilot de rugbi | Cheops
Descobreixen que un exoplaneta gegant sembla una pilota de rugbi
Els astrònoms creuen que aquesta "deformació" és a causa d'unes marees increïblement fortes
Imatge obtinguda pel VLT del planeta gegantí b Centauri b | ESO
Descobreixen un planeta 10 cops més gros que Júpiter en un sistema binari
És un cas excepcional: al voltant d'estrelles tan grosses no s'hi havia detectat mai cap planeta
Un planeta orbitant molt a prop de la seva estrella | NASA
Identifiquen un planeta on els anys només duren vuit hores
És tan aprop de la seva estrella que les temperatures poden arribar als 1.500ºC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa