El satèl·lit Solar Orbiter, operat per la NASA i l’Agència Espacial Europea (ESA) ha aconseguit capturar aquesta imatge espectacular d’una erupció solar. Segons va informar l’ESA en un comunicat, és la protuberància solar més gran que s’ha observat mai en una sola imatge que, a més, també inclou tot el disc solar sencer.
L’erupció va tenir lloc dimarts passat, dia 15 de febrer, i la protuberància solar es va estendre cap a l’espai durant milions de quilòmetres. El responsable d’aconseguir aquesta imatge va ser un dels aparells del Solar Orbiter, el Full Sun Imager de l’Extreme Ultraviolet Imager, un dels instruments que duu a bord el satèl·lit. Gràcies a tots dos, es va poder fotografiar tot el disc solar i, a més, l’erupció.

Les protuberàncies solars són grans estructures de línies de camp magnètic enredades que concentren plasma solar molt dens i el duen per sobre de la superfície del Sol i que, sovint, formen bucles semblants a arcs. Normalment aquestes protuberàncies van acompanyades de grans ejeccions de materials de la corona, enormes explosions de llum, matèria i energia a la superfície del Sol. Si una flamarada prou gran sortís disparada cap a la Terra, hi podria haver problemes enormes en els aparells electrònics, especialment els que depenguin dels satèl·lits per funcionar. Quan no són tan potents, són les responsables de les aurores que es veuen a les zones més al nord i al sud del nostre planeta.
Gràcies a aquesta imatge, els investigadors podran entendre millor la relació entre aquests esdeveniments i el disc solar en un moment en què la nostra estrella s’està tornant més activa. Entendre els cicles del Sol és, com vèiem, molt important pels efectes que pot tenir a la xarxa elèctrica, els satèl·lits, els avions i, és clar, els astronautes. Justament, el 2019 la nostra estrella va començar un nou cicle que arribarà al seu màxim el 2025.