MonPlaneta
El Solar Orbiter captura una imatge espectacular d’una erupció solar

El satèl·lit Solar Orbiter, operat per la NASA i l’Agència Espacial Europea (ESA) ha aconseguit capturar aquesta imatge espectacular d’una erupció solar. Segons va informar l’ESA en un comunicat, és la protuberància solar més gran que s’ha observat mai en una sola imatge que, a més, també inclou tot el disc solar sencer.

L’erupció va tenir lloc dimarts passat, dia 15 de febrer, i la protuberància solar es va estendre cap a l’espai durant milions de quilòmetres. El responsable d’aconseguir aquesta imatge va ser un dels aparells del Solar Orbiter, el Full Sun Imager de l’Extreme Ultraviolet Imager, un dels instruments que duu a bord el satèl·lit. Gràcies a tots dos, es va poder fotografiar tot el disc solar i, a més, l’erupció.

Instant del cicle d'una erupció solar  | Mark Cheung (Lockheed Martin) i Matthias Rempel (NCAR)
Instant del cicle d’una erupció solar | Mark Cheung (Lockheed Martin) i Matthias Rempel (NCAR)

Les protuberàncies solars són grans estructures de línies de camp magnètic enredades que concentren plasma solar molt dens i el duen per sobre de la superfície del Sol i que, sovint, formen bucles semblants a arcs. Normalment aquestes protuberàncies van acompanyades de grans ejeccions de materials de la corona, enormes explosions de llum, matèria i energia a la superfície del Sol. Si una flamarada prou gran sortís disparada cap a la Terra, hi podria haver problemes enormes en els aparells electrònics, especialment els que depenguin dels satèl·lits per funcionar. Quan no són tan potents, són les responsables de les aurores que es veuen a les zones més al nord i al sud del nostre planeta.

Gràcies a aquesta imatge, els investigadors podran entendre millor la relació entre aquests esdeveniments i el disc solar en un moment en què la nostra estrella s’està tornant més activa. Entendre els cicles del Sol és, com vèiem, molt important pels efectes que pot tenir a la xarxa elèctrica, els satèl·lits, els avions i, és clar, els astronautes. Justament, el 2019 la nostra estrella va començar un nou cicle que arribarà al seu màxim el 2025.

Més notícies
La conquesta de Nàpols per Carles de Durazzo (s.XIV)

Descobreixen la causa sorprenent de la Petita Edat de Gel

Una anàlisi apunta que va ser provocada per un escalfament previ de les aigües de l'Atlàntic Nord
:  - Mobile
L'erupció solar de classe X del 3 de juliol de 2021 | NASA

Detecten una enorme erupció solar, equivalent a milions de bombes d’hidrogen esclatant alhora

Considerada de classe X, és la primera gran erupció del nou cicle solar, que arribarà al màxim d'aquí quatre anys
:  - Mobile
Reproducció artística de la sonda Voyager 1 entrant a l'espai interestel·lar  | NASA

La Voyager I detecta ones de plasma en la immensitat del buit interestel·lar

La sonda va abandonar el Sistema Solar fa temps i manté una comunicació molt feble amb la Terra
:  - Mobile

Proposen un nou tipus de propulsor de coets basat com es produeixen les erupcions solars

Ideat per una física del Laboratori de Física de Plasma de Princeton, es basa en l'ús de camps magnètics i pot aconseguir velocitats 10 vegades superiors a les actuals
:  - Mobile
El Sol

La missió europea Solar Orbiter fa el seu primer pas a prop de l’astre rei

A una distància de només 77 milions de quilòmetres, durant els propers anys s'hi aproparà encara més i posarà en marxa tots els seus instruments
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa