MonPlaneta
Troben un planeta on hi podria haver vida orbitant una estrella moribunda
  • CA

Un equip d’astrònoms afirma que ha trobat un planeta que podria ser habitable i que orbita una estrella que s’està morint. Si s’acabés de confirmar que el planeta és a una distància que el fa ser ni massa fred ni massa calent com per tenir aigua líquida, seria la primera vegada que se’n localitza un d’aquestes característiques orbitant una nana blanca.

Aquest possible descobriment ha sorprès els astrònoms que l’han publicat al butlletí mensual de la Royal Astronomical Society de Londres. Fins ara, cap dels planetes que s’havien descobert a l’òrbita de nanes blanques tenia les característiques necessàries perquè fos ni remotament possible que la vida hi pogués sobreviure, cosa que obriria la porta a la possibilitat que hi haugés aparegut.

Un planeta orbitant molt a prop de la seva estrella | NASA
Un planeta orbitant molt a prop de la seva estrella | NASA

Les estrelles més grans sovint esclaten i es converteixen en estrelles de neutrons o en forats negres després de la seva mort. En el cas de les més petites, però, com passarà amb el nostre Sol, acabem esdevenint nanes blanques, estrelles petites que ja no tenen combustible i s’han desfet de les seves capes exteriors. Són molt petites, de la mida aproximada d’un planeta, i emeten una llum blavosa.

El planeta que sembla que s’ha localitzat, i que orbita una nana blanca a 117 anys-llum de nosaltres, és 60 cops més a prop de la seva estrella que nosaltres de la nostra, però és a la zona habitable perquè, és clar, l’estrella és molt més freda. Tot i que no s’ha pogut observar directament, el seguiment dels moviments d’una seixantena d’estructures de la mida de la Lluna que hi ha al seu voltant indiquen que és allà, enmig, influïnt en els seus moviments.

Un cop s’ha trobat un planeta d’aquestes característiques, els astrònoms podrien començar a buscar-ne de semblants al voltant d’altres nanes blanques ja que, dins la vastedat del cosmos, normalment si es troba un cos concret vol dir que n’hi ha moltíssims més de semblnats.

Més notícies
c
Troben un nou planeta a Proxima Centauri, l’estrella més propera
És el tercer que es detecta al sistema i un dels exoplanetes més lleugers que s'ha observat mai
Han trobat a Venus un gas vinculat amb la presència de vida
Una missió privada buscarà vida a Venus
L'abaratiment dels costos de les missions espacials obre la porta a nous projectes
La 'Laguna Caliente', a Costa Rica | Wikimedia Commons
Un llac volcànic mostra com es podria haver desenvolupat la vida a Mart
Tot i la toxicitat i les altes temperatures, és la llar d'alguns bacteris, i això també podria haver passat al planeta roig
Mimas | NASA
Una lluna de Saturn podria amagar un oceà habitable sota la superfície
Mimas és el satèl·lit més petit del planeta i també el que l'orbita més a prop
Vista microscòpica acolorida de bacteris E. coli
Descobreixen el primer ésser que produeix oxigen en un entorn sense llum
Aquest descobriment podria canviar la nostra comprensió del cicle dels nutrients als oceans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa