MonPlaneta
El vent solar ha destruït 40 satèl·lits Starlink de SpaceX
  • CA

Una tempesta geomagnètica ha condemnat una quarantena de satèl·lits Starlink de SpaceX a la desaparició. En un cop dur per a la companyia, el vent solar ha impedit que 40 dels 49 aparells que va llançar el passat 3 de febrer arribin a l’òrbita que tenien com a destinació i acabaran reentrant a l’atmosfera, on es desintegraran.

Aquests satèl·lits formen part del projecte de la companyia d’Elon Musk per dur la connexió a Internet a tots els racons del planeta. Dels com a mínim 12.000 aparells que se suposa que l’han de formar un poc estigui completat, a dia d’avui n’han posat en òrbita uns 2.000. Perdre’n 40, doncs, no és una tragèdia pels plans de SpaceX, però perdre pràcticament tota la càrrega d’una nau a causa del vent solar és un entrebanc significatiu, especialment perquè es podria repetir.

Llançament del Falcon Heavy des de Cap Kennedy | SpaceX
| SpaceX

En un comunicat, SpaceX ha explicat com el passat 3 de febrer va llançar “49 satèl·lits Starlink a una òrbita terrestre baixa”. El coet utilitzat, un Falcon 9 de la mateixa empresa, “va desplegar els satèl·lits a l’òrbita planejada”, a uns 210 quilòmetres sobre la Terra. Allà, “cada satèl·lit va aconseguir volar controlat”. La companyia, de fet, afirma que deixa els satèl·lits en òrbites tan baixes perquè, si un cop allà no funcionen, la mateixa fricció de l’atmosfera els faci tornar al planeta. Això, afirmen des de SpaceX, “requereix satèl·lits més capaços i a un cost considerable per a nosaltres” però “és la decisió correcte per mantenir un entorn espacial sostenible“.

Aurora polar vista des de l'Estació Espacial Internacional | Alexander Gerst / ESA
Aurora polar vista des de l’Estació Espacial Internacional | Alexander Gerst / ESA

El problema, doncs, és que divendres passat els satèl·lits van ser afectats per una tempesta geomàgnètica, que fa “que l’atmosfera s’escalfi” i que la densitat atmosfèrica a l’alçada on hi havia els satèl·lits augmenti. Segons SpaceX, la tempesta va ser tan forta que “la fricció atmosfèrica va augmentar fins a un 50%”. La majoria dels Starlink, que havien estat posats en mode segur durant la tempesta per tal de protegir-los, no van poder-ne sortir per començar a dirigir-se a la seva òrbita definitiva, i “fins a 40 reentraran o ja han reentrat a l’atmosfera de la Terra”.

Des de l’empresa afirmen que els satèl·lits no suposen cap risc per a altres aparells en òrbita i que quan entrin a l’atmosfera es desintegraran completament, de manera que no crearan deixalles espacials.

Més notícies
Primer llançament del coet Falcon Heavy de SpaceX, l'antecessor del Super Heavy que està en fase de desenvolupament
SpaceX vol enviar 52 missions a l’espai aquest 2022
Si ho aconseguissin seria una xifra rècord però aixeca alguns recels sobre la seguretat
Robot de la NASA.
Elon Musk creu que els robots seran un negoci més gran que els cotxes
El fundador de Tesla i SpaceX ha anunciat que intensificarà els seus esforços en aquest camp
Les restes d’un coet s’estavellaran contra la Lluna
El propulsor d'un Falcon 9, llançat el 2015, caurà sobre el nostre satèl·lit el 4 de març
Llançament d'un míssil balístic intercontinental rus | Wikimedia Commons
L’ONU vol actualitzar les normes de la presència humana a l’espai
Proves com la que va fer Rússia el novembre passat posen en perill la convivència fora de la Terra
Els astronautes de la missió Inspiration4 a l'interior de la nau | SpaceX
Una nau tripulada ha anat a l’espai per primer cop sense cap astronauta professional a bord
Un multimilionari ha pagat el seu vol i n'ha regalat tres més, en un viatge que serà una fita del turisme espacial

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa