MonPlaneta
Una nau tripulada ha anat a l’espai per primer cop sense cap astronauta professional a bord
  • CA

La companyia SpaceX ha aconseguit una altra fita en enviar, per primera vegada, una missió tripulada a l’espai que no compta amb la presència de cap astronauta professional. Amb un multimilionari i tres persones “normals” a bord, la missió Inspiration4 va sortir del Centre Espacial Kennedy la matinada d’aquest dijous (hora catalana) en un coet Falcon9 i s’estarà tres dies orbitant la Terra, en que podria ser una altra passa cap a la instauració definitiva del turisme espacial.

Abans d’anar a l’espai, Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor i Chris Sembroski han estat entrenant-se durant sis mesos per poder encarar el viatge en condicions, per bé que els controls tant del coet com de la seva càpsula Crew Dragon seran operats automàticament i supervisats des de la Terra per l’equip de SpaceX. Així, tots quatre passaran tres dies a una alçada aproximada de 575km, semblant a la del Telescopi Espacial Hubble, amb una finestra enorme perquè puguin veure la Terra als seus peus i equipament científic perquè puguin dur a terme experiments.

Els quatre tripulants d'Inspiration4 abans del llançament | SpaceX
Els quatre tripulants d’Inspiration4 abans del llançament | SpaceX

Sembla, doncs, que el turisme espacial està experimentant una revifada. De fet, durant els propers mesos hi haurà dues visites, fins i tot, a l’Estació Espacial Internacional: una a l’octubre, d’un director de cinema i una actriu russos, i una altra a principis de l’any vinent. En el cas que ens ocupa, però, el viatge té una altra cosa especial: Jared Isaacman, un home de 38 anys que es va fer ric desenvolupant sistemes de processament de pagaments amb targeta, va decidir que donaria els altres seients del seu vol a persones amb històries que els fessin mereixedors, als seus ulls, d’anar a l’espai.

La primera és Hayley Arceneaux, de 29 anys, que va superar un càncer ossi quan era una nena i que, de gran, ha tornat a treballar a l’hospital on la van curar. Aquesta història, de fet, també ha fet que Isaacman posi en marxa una recollida de fons per aconseguir 200 milions de dòlars pel centre, l’Hospital Infantil St. Jude de Memphis, Tennessee, als Estats Units. El segon és Sian Proctor, científic i divulgadora científica que el 2009 va quedar eliminada a la darrera ronda de selecció per ser astronauta de la NASA. La seva intenció és dedicar-se a pintar mentre mira la Terra des de l’espai. El tercer membre de la tripulació Chris Sembroski, és un enginyer i expilot militar que va participar al sorteig d’un bitllet a l’espai fent una donació a l’Hospital St. Jude i, tot i que no li va tocar, un amic que sí que havia guanyat li va oferir el lloc.

Aquestes quatre persones, de fet, seran les primeres que s’allunyen més de 570 quilòmetres de la Terra d’ençà que, el 2009, es va dur a terme la darrera missió de manteniment del Telescopi Espacial Hubble, una altra dada a tenir en compte en aquesta fita tant del turisme espacial com de les missions tripulades en general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa