MonPlaneta
Presenten un nou formigó per a construir les colònies fora de la Terra

Un equip d’investigadors de la Universitat de Manchester, a Anglaterra, han anunciat la creació del ‘StarCrete’, un nou formigó que podria servir per construir colònies humanes fora de la Terra. Tal com expliquen en un article publicat a ‘Open Engineering [EB1]’, es pot fabricar molt fàcilment fent servir pols extraterrestre, midó de patata i una mica de sal, i no només això sinó que és el doble de fort que el formigó que fem servir normalment.

Un dels grans reptes de la conquesta de l’espai

La construcció d’infraestructures a l’espai és un dels grans reptes de l’establiment de presència humana permanent fora del nostre planeta, ja que pot ser molt difícil i, a més, extraordinàriament cara. Una de les grans esperances per fer-ho més fàcil és mirar de fer servir materials que siguin fàcils d’aconseguir ‘in situ’, i és en aquesta línia que el ‘StarCrete’ pot ser de gran utilitat.

Un formigó resistent, barat i fàcil de fabricar

Fent servir pols extraterrestre simulada, els investigadors expliquen com el midó de les patates pot servir com a aglutinant per crear un formigó molt resistent. Si el que fem servir normalment a la Terra té una força compressiva de 32 megapascals (MPa), el que els científics han creat a partir de pols marciana simulada en té una de 72MPa i, en el cas del que han fet amb pols lunar, de 91MPa.

Les proves amb pols lunar simulada han donat resultats espectaculars | Universitat de Manchester
Les proves amb pols lunar simulada han donat resultats espectaculars | Universitat de Manchester

Abans d’això, el mateix equip ja havia fet una proposta semblant però emprant sang i orina com a aglutinants, amb uns resultats força interessants però amb l’inconvenient de necessitar un subministrament continuat de sang en un entorn tan hostil com un altre planeta. En el cas del midó, en canvi, els futurs habitants de la Lluna o de Mart hauran de menjar i, probablement, l’hauran de cultivar allà mateix. Així doncs, el StarCrete és una opció barata i senzilla.

Una possibilitat per a l’espai però també per a la Terra

Segons els càlculs dels investigadors, amb un sac de 25 quilos de patates deshidratades hi ha prou midó com per fer mitja tona de StarCrete, suficient com per fer 213 blocs dels aproximadament 7.500 que calen, per exemple, per fer una casa de 3 habitacions. Si es fa servir sal comuna, a més, que es pot obtenir o bé de la superfície de Mart o bé de les llàgrimes dels astronautes, el material pot reforçar-se encara més.

El proper objectiu dels científics és mirar de treure el StarCrete del laboratori i convertir-lo en una realitat. De fet, els seus creadors fa poc van crear una ‘start-up’, anomenada DeakinBio, que vol explorar l’ús d’aquest material també a la Terra. Al cap i a la fi, també podria ser una alternativa més sostenible al formigó tradicional, la producció del qual suposa un 8% de les emissions globals de CO2 a causa d’un procés que requereix molta energia i temperatures molt altes. El StarCrete, en canvi, es pot fer en un forn domèstic a temperatures normals, reduint molt el cost de producció.

Més notícies
El Panteó de Roma i la seva cúpula continuen intactes més de 2.100 anys després de la seva construcció, tot un testimoni de la qualitat del seu ciment | Rawpixel

Descobreixen el secret de l’enorme durabilitat del ciment de l’antiga Roma

Les seves característiques el fan molt superior al que es fa servir fins i tot en l'actualitat
:  - Mobile
La línia entre la nit i el dia vista des de l'Estació Espacial Internacional  | Christina Koch (NASA)

Un experiment per mirar de cultivar carn a l’espai

La primera missió totalment privada a l'ISS provarà aquesta tecnologia, clau per a l'exploració del cosmos
:  - Mobile
Cimentera de Sant Vicenç dels Horts

Troben com reduir enormement el CO2 emès en la producció de ciment

La seva implementació faria caure un 8% les emissions globals de diòxid de carboni
:  - Mobile
El sòl dels asteroides conté els principals nutrients que necessiten les plantes per viure | Mike Hess / UND Today

La terra dels asteroides podria servir per cultivar-hi menjar

Un equip d'investigadors fa una passa més en el camí cap a la supervivència dels humans a l'espai
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa