MonPlaneta
La terra dels asteroides podria servir per cultivar-hi menjar

El sòl dels asteroides pot ser apte pel conreu, segons explica un equip d’investigadors en un article publicat a ‘Planetary Science Journal’. Durant els seus experiments, que han barrejat una imitació de la terra dels asteroides i esfagnes, les molses de les torberes, han aconseguit cultivar enciams, pebrots picants i raves. Una passa més en el camí que ha de dur a aconseguir que els humans puguin viure fora de la Terra.

Unes roques que contenen nutrients essencials

Si fa ben poc es va demostrar que el sòl de la Lluna permetia que hi creixessin plantes, per bé que en unes condicions força precàries, aquest nou treball s’ha centrat en les condrites carbonàcies, un tipus molt comú de meteorit i que és ric en aigua, especialment, però també en nitrogen, potassi i fòsfor, nutrients essencials per a l’agricultura.

El meteorit de Murchison, un exemple de condrita carbonàcia  | Wikimedia Commons
El meteorit de Murchison, un exemple de condrita carbonàcia | Wikimedia Commons

Així doncs, si es trituressin aquests asteroides, qui sap si com a part d’activitats mineres, es podria aconseguir sòl apte pel conreu amb relativa facilitat. És per això que els investigadors van obtenir un material amb una composició semblant a la de les condrites carbonàcies i es va experimentar plantant-hi diverses plantes només amb aquesta terra, només en esfagnes i amb diverses barreges de tots dos sòls.

Buscant alternatives per millorar la retenció d’aigua

Les esfagnes ajuden a que el sòl sigui més esponjós, millorant la retenció d’aigua. És per això que la seva presència, per sí sola, ja permet el creixement de plantes mentre que la terra d’asteroide, per les seves característiques, es compacte i no en reté, si més no tota sola. La barreja, doncs, també permet el creixement de plantes que podrien alimentar futures colònies a l’espai sense haver de transportar tota la terra des del nostre planeta.

Properament, els investigadors miraran de fer créixer veça al sòl d’asteroide i deixar que mori, barrejant la matèria orgànica amb la terra. Això podria impedir que el sòl es compacti i millorar la capacitat d’adaptar el sòl extraterrestre a les necessitats de les plantes sense haver de dur esfagnes fins a l’espai.

Més notícies
Els efectes de l'erosió tal i com es poden veure a les Bardenas Reales, una sona semidesèrtica al sud de Navarra

Cinc propostes per tornar la salut als sòls del planeta

El CREAF presenta algunes possibles solucions en què estan treballant per fer (re)viure la terra
:  - Mobile
El blat és un dels conreus més estesos del món i un dels que podria patir més els efectes del canvi climàtic, posant en perill el subministrament mundial d'aliments

Inventen un ‘súper blat’ que pot creixer en sòls salinitzats

Aquest tipus de conreus poden ser importantíssims durant les properes dècades
:  - Mobile
Escampar pols de basalt als camps accelera la fixació del carboni i pot ser una ajuda importantíssima en la lluita contra el canvi climàtic | Universitat de Sheffield

Afegir pols de roca als conreus podria capturar milions de tones de CO2

Un estudi fet al Regne Unit afirma que accelerar l'absorció podria permetre assolir fàcilment la neutralitat en carboni
:  - Mobile
Aquest descobriment pot haver eliminat un dels principals impediments per a la colonització de la Lluna | Agència Espacial Europea

La Lluna té fosses i coves amb temperatures perfectes per a la vida

Aquests indrets, a uns 17ºC, poden ser ideals per construir-hi habitatges humans permanents
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa