Un equip d’investigadors de la Universitat Cornell, als Estats Units, ha creat una interfície de reconeixement de la ‘parla silenciosa’ que, fent servir sensors acústics i la intel·ligència artificial, pot ‘llegir els llavis’ i reconèixer fins a 31 ordres sense que s’hagi emès cap so. Anomenades EchoSpeech, aquestes ulleres han estat presentades a la pàgina web de la mateixa universitat i podrien tenir moltíssimes utilitats.
Un gran salt respecte les tecnologies existents
Fins ara, les tecnologies de reconeixement de parla silenciosa es limitaven a algunes ordres predeterminades i obligaven l’usuari a mirar o a dur una càmera, cosa molt poc pràctica. EchoSpeech, en canvi, elimina aquesta necessitat i, com que fa servir dades d’àudio en comptes d’imatges, es pot processar més ràpidament i sense necessitar un gran ordinador.
Amb un entrenament de només uns minuts amb dades de l’usuari, les ulleres poden reconèixer ordres i, a més, es poden fer servir en un telèfon intel·ligent. Una de les possibles aplicacions que pot tenir és, per exemple, per introduir dades a un generador de veu, tornant a molts pacients la capacitat de parlar.
Un sònar cranial
Amb dos micròfons i uns altaveus minúsculs, les ulleres EchoSpeech són un sistema de sònar que funciona amb intel·ligència artificial, ja que tenen la capacitat d’enviar i rebre ones sonores a través de la cara i detecten els moviments de la boca, que són analitzats per un algoritme aconseguint desxifrar què és el que volia dir la persona amb una precisió d’un 95%. Tot plegat en un aparell petit, que gasta poca energia i que a més, com que processa les dades al telèfon i no al núvol, garanteix millor la privacitat de la informació.
Grans possibilitats
No obstant això, per arribar algunes de les possibilitats esmentades encara caldria desenvolupar més la interfície. Ara mateix, però, EchoSpeech ja pot fer-se servir perquè dues persones es comuniquin a través dels seus telèfons en indrets on mantenir una conversa és o bé difícil o bé està prohibit, ja sigui en una discoteca o en una biblioteca. A més, les ulleres ja poden connectar-se amb un estilet i fer-se servir en programes de disseny, per exemple, sense necessitar ni un teclat ni un ratolí.