MonPlaneta
Aconsegueixen convertir les ones cerebrals en frases, ajudant a ‘parlar’ un home amb paràlisi
  • CA

En un avenç mèdic extraordinàriament prometedor, un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia – San Francisco (Estats Units) han aconseguit convertir les ones cerebrals d’un home paralitzat en frases que apareixen en una pantalla d’ordinador i que representen allò que vol dir. Tot i que els prostètics controlats amb la ment no són una novetat, aconseguir restablir parcialment la comunicació és una novetat sense precedents que podria ajudar milers de persones d’arreu del món, tot i que encara caldran anys per perfeccionar i adaptar aquest sistema per fer-lo servir a gran escala.

Els responsables del desenvolupament d’aquest aparell l’han presentat en un article publicat a la revista ‘The New England Journal of Medicine’, que podria obrir un nou capítol per a tots aquells que han perdut la capacitat de parlar i d’escriure per una lesió o una malaltia. En el cas de l’home amb qui es va provar l’aparell, té al voltant de 40 anys i, a causa d’un ictus, fins ara havia de fer servir un punter enganxat a una gorra per tal de moure el cap i tocar paraules o lletres en una pantalla, un procediment tan lent com limitat a l’hora de mantenir una conversa.

Els implants van ser col·locats a les zones del cervell que controlen el moviment per tal de llegir-ne els impulsos elèctrics | Fonds de Dotation Clinatec
Un implant per controlar els moviments | Fonds de Dotation Clinatec

La “traducció” d’ones cerebrals per controlar aparells és un camp que ha avançat molt durant els darrers anys i que permet que una persona, pensant en moure un braç robòtic, per exemple, faci que es mogui. Fer-ho amb la parla, és clar, és força més complicat, i implica descodificar les ones cerebrals que controlen les cordes vocals, els llavis, la mandíbula, la llengua… per formar cadascun dels sons que composa una paraula i les paraules que formen una frase.

Els investigadors van posar elèctrodes a la superfície del cervell de l’home i van fer que un ordinador analitzés els patrons d’ones cerebrals quan intentava dir paraules d’ús comú, arribant a distingir-ne 50 que li permetien fer més de 1.000 frases, amb uns tres o quatre segons de diferència entre el pensament i l’aparició de la paraula a la pantalla, un avenç substancial respecte el que havia de fer fins ara. Les properes passes d’aquesta investigació seran, precisament, millorar la velocitat de resposta de l’aparell però també la mida del vocabulari après, amb la idea que, en el futur, un giny així pugui no només escriure el que vol dir una persona sinó dir-ho amb una veu generada per ordinador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa