MonPlaneta
Creen un material tou que pot saltar 200 vegades el seu gruix

Un equip d’investigadors de la Universitat de Colorado – Boulder, als Estats Units, ha aconseguit crear un material tou que és capaç de saltar 200 vegades el seu gruix. Presentat en un article a ‘Science Advances’, ha estat creat prenent els saltamartins com a inspiració, però aconsegueix un rendiment 10 vegades superior emmagatzemant moltíssima energia i alliberant-la de cop.

Un camp on s’està avançant molt

La recerca en ciència de materials i robòtica tova ha fet molts avenços durant els darrers anys, i s’estan desenvolupant tecnologies que poden fer que, en el futur, hi hagi robots que facin no només allò que els humans poden fer sinó, també, allò que ni tan sols els animals més increïbles del món poden.

Elastòmers de cristall líquid

En aquest cas el material, un film que sembla goma, està fet d’elastòmers de cristall líquid (LCE), que tenen les propietats dels pneumàtics i els adhesius però també els de les de televisió, per posar alguns exemples de materials semblants. A més, són altament responsius a diversos estímuls externs. Mentre els investigadors estudiaven aquests materials, van veure com es quedava a la safata calenta on era, prenent una forma estranya, i de sobte saltava.

El material acumula l'energia de la valor, doblegant-se, i després salta amb molta força | Science Advances
El material acumula l’energia de la valor, doblegant-se, i després salta amb molta força | Science Advances

Així és com es van adonar que els LCE són molt responsius a la calor i va començar el treball que els va dur a desenvolupar aquest nou material, que fa servir la calor per generar l’energia necessària per deformar i fer saltar l’LCE. Format de tres capes diferents, l’escalfor fa que totes elles s’encongeixin però que les dues de sobre ho facin més que no pas que la del fons. Alhora, els cristalls líquids també es contreuen, i apareix una formació amb forma de con a prop de la part posterior del material.

Allà, s’hi han col·locat quatre potes, que contribueixen a dirigir el salt. L’energia es va emmagatzemant al con i això crea inestabilitat mecànica en el material. Quan s’escalfa encara més, la forma del con s’inverteix de sobte i el material salta a l’aire.

Un material amb moltes possibilitats

Els investigadors afirmen, a més, que poden canviar la configuració d’aquest material perquè, en comptes de saltar amb la calor, ho faci amb el fred. Tot plegat, creuen, el podria fer molt útil per a algunes màquines i també robots, ja que té una gran densitat energètica que podria servir perquè alguns robots tous suportessin més pes o que es moguessin millor en terrenys inestables.

Més notícies
Un xip rep les dades del material i el fa reaccionar en conseqüència | Universitat de Chicago
Creen un material artificial que pot sentir el seu entorn i adaptar-s’hi
Incorpora funcions que tenen materials naturals, com ara la capacitat de la pell dels camaleons de canviar de color segons l'entorn
Aquesta pols magnètica atreu els microplàstics i altres contaminants que, després, poden ser retirats simplement amb un imant | RMIT
Creen un material magnètic que elimina els microplàstics de l’aigua
Un equip d'investigadors afirma que és molt més ràpid i sostenible que molts dels mètodes actuals
La indústria es podria beneficiar enormement del reaprofitament de la calor residual que genera
Un nou material pot ajudar a reaprofitar la calor residual a la indústria
Augmentar l'eficiència en aquest aspecte podria estalviar molta energia
Pop roquer
Una tecnologia inspirada en els pops crea robots-ordinador sense processament centralitzat
Un equip d'investigadors ha aconseguit construir una estructura que sent, computa i respon des del mateix material i que pot tenir un gran ventall d'aplicacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa