MonPlaneta
Creen un material magnètic que elimina els microplàstics de l’aigua
  • CA

En un article publicat a la revista ‘Chemical Engineering Journal’, un equip d’investigadors del Reial Institut de Tecnologia de Melbourne (RMIT) (Austràlia) han anunciat la creació d’un material magnètic que pot eliminar els microplàstics de l’aigua. Segons ells, el seu nou mètode és capaç de retirar aquests contaminants d’una manera molt més ràpida i sostenible que els actuals.

Un dels grans problemes de contaminació del món

Els microplàstics són una de les grans preocupacions pel que fa a la contaminació, no tant pels efectes nocius que se’n puguin haver descobert, que encara estan sent investigats, sinó per la seva omnipresència. És per això que aquest sistema de retirada, que pot aconseguir grans resultats en una hora, resulta tan atractiu, i se suma als que han estat desenvolupats durant els darrers anys amb la mateixa finalitat.

Els investigadors responsables de la creació d'aquesta possible manera d'eliminar els microplàstics | RMIT
Els investigadors responsables de la creació d’aquesta possible manera d’eliminar els microplàstics | RMIT

En un comunicat del mateix RMIT, el líder de l’equip, el professor Nicky Eshtiaghi, explica en què consisteix. El material que ha creat, afirma, s’aplica a l’aigua en forma de i que aconsegueix retirar microplàstics 1.000 cops més petits que els que poden detectar les plantes de tractament d’aigües residuals. El material està fet amb materials reciclats, es pot reutilitzar moltes vegades i també atreu altres contaminants dissolts, i com que duu ferro es pot retirar de manera fàcil i ràpida juntament amb totes les substàncies nocives, eliminant el risc que suposen per a la salut tant dels animals com de les persones.

Els investigadors volen socis industrials per desplegar la tecnologia

Els resultats de les proves al laboratori han estat un èxit, i ara els investigadors volen col·laborar amb la indústria per dur aquesta innovació a la realitat. El primer pas, expliquen, serà mirar d’arribar a acords amb plantes de tractament d’aigües residuals per provar quins són els resultats del procés en un entorn real i, a partir d’aquí, mirar si és possible començar a fer servir aquest material en comptes dels mètodes utilitzats actualment.

Més notícies
Els microplàstics són presents fins i tot a la neu nova d'un indret tan aïllat i suposadament pur com l'Antàrtida | Alex Aves
Troben microplàstics a la neu acabada de caure a l’Antàrtida
El material més comú és el PET, emprat a les ampolles de plàstic i per fer roba
Els microplàstics estan presents a tot arreu
El fons del Mediterrani té les concentracions de microplàstics més altes que s’han vist mai
Un estudi de la Universitat de Manchester hi ha trobat fins a 1,9 milions de trossos per metre quadrat
Musclos
Els microplàstics i la fauna marina: el cas dels musclos
Un estudi mostra com aquests bivalves, tot i que aspiren moltes fibres tèxtils de plàstic quan s'alimenten, en filtren i en tornen a escopir la gran majoria
Plàstics | Pixabay
Circularitzar la indústria del plàstic, un repte tan enorme com urgent
Un estudi n'analitza la producció global, el cicle de vida i l'impacte mediambiental de tot el procés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa