MonPlaneta
Un nou material pot ajudar a reaprofitar la calor residual a la indústria

Un equip conjunt de la l’Institut de Recerca de Materials de la Universitat Tohoku, al Japó, i de la Corporació Rigaku, ha descobert una substància comuna que pot emmegatzemar ràpidament quantitats relativament grans de calor residual i alliberar-la quan es vulgui. Aquesta troballa, que podria ajudar molt a augmentar l’eficiència dels processos industrials, ha estat presentat a través d’un article publicat a la revista ‘Nature Communications’.

Un mineral força comú

Durant el seu treball, els investigadors van fer servir un òxid de manganès laminat que també conté ions de potassi i aigua. En la seva composició, aquest material és força semblant a la birnessita, un mineral força fàcil de trobar a la superfície de la Terra. Pels seus experiments, els científics van fabricar el compost en forma de pols negre i van examinar com es comportava la seva estructura en escalfar-se i refredar-se i com i com de ràpid s’emmagatzemava i s’alliberava l’energia.

El material dissenyat és molt semblant a la birnessita, que es pot trobar a gran part del món | Wikimedia Commons

Quan el material s’escalfa fins a 200ºC, es deshidrata, donant energia a les molècules d’aigua que conté perquè s’alliberi a l’ambient. Després, en refredar-lo per sota dels 120ºC en un contenidor sec i exposar-lo a la humitat ambiental, absorbeix les molècules d’aigua i allibera la calor que havia emmagatzemat.

Una altra opció pel futur

Segons els investigadors, aquest mecanisme és molt avantatjós per a guardar calor. És un sistema molt ràpid, reversible i que manté molt bé l’estructura del material. A més, ni l’aigua ni l’oxigen no degraden el mineral, fent-lo excel·lent per a la seva aplicació en la recuperació de la calor residual de processos industrials.

En comparar-lo amb els compostos emprats actualment amb aquesta finalitat, el material té diversos avantatges. Més enllà de les seves prestacions, també té una vida més llarga i pot emmagatzemar i alliberar grans quantitats d’energia per unitat de volum a gran velocitat. És per això que tant la universitat com la corporació continuaran treballant per augmentar encara més la calor que pot acumular amb la idea de, en el futur, poder comercialitzar el material.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa