Un equip de científics ha creat un dispositiu que es col·loca al canell i que pot diagnosticar ràpidament atacs de cor. Presentat en un article publicat a l”European Health Journal – Digital Health’, podria accelerar la detecció d’aquest accident cardiovascular, salvar vides i estalviar despeses al sistema sanitari, ja que els símptomes habituals d’un atac de cor, com ara el mal al pit, poden tenir moltes causes diferents.
Un problema que cal diagnosticar ràpidament
Quan algú va a urgències amb mal al pit, sovint aquest símptoma ve acompanyat d’altres, i també cal tenir en compte els problemes de salut subjacents i també les medicacions que poden estar prenent. Així doncs, sovint un diagnòstic ràpid i clar és difícil: cal revisar l’historial mèdic, dur a terme un electrocardiograma, una radiografia toràcica o fins i tot, en alguns casos, fer anàlisis de sang per buscar troponina, una proteïna dels músculs del cor que, en cas d’infart, comença a alliberar-se a la sang perquè les cèl·lules del cor comencen a morir.
Tot plegat és un problema perquè, en cas d’atac de cor, cal intervenir el més ràpidament possible, sovint introduint un catèter a l’artèria obstruïda i obrir un globus per deixar passar la sang. És el que es coneix com una angioplàstia. No obstant això, el diagnòstic mitjançant un test de troponina pot endarrerir la presa de la decisió de practicar-la.

Un dispositiu que detecta el 90% d’atacs de cor en 5 minuts
Aquí és un entra aquest nou dispositiu, que es pot dur al canell com un rellotge i que, fent servir infraroigs, pot detectar la presència de troponina als vasos sanguinis. Segons els assaigs que s’han fet amb ell, pot detectar el 90% dels atacs de cor en només cinc minuts. Un diagnòstic rapidíssim que pot accelerar el tractament i la intervenció per salvar la vida als pacients.
Si es fan proves amb grups poblacionals més grans i es confirmen les seves prestacions, aquest aparell per detectar la troponina podria servir per detectar infarts en qualsevol cirscumstància. A més, també podria ser modificat per trobar embòlies, embarassos ectòpics o sepsis, entre d’altres. Així doncs, les promeses que ofereix per a la medicina són moltíssimes i podrien salvar milers de vides cada any.